Imperialismens kopernikanske vending

image_pdfimage_print

De to Verdenskrige samt den efterfølgende Kolde Krig er de begivenheder, der i Vesten former forståelsen af verdensordenen. Men i restens øjne er det slaget ved Tsushimastrædet i 1905, der er forståelsesrammen, og selvfølgelig livet som kolonialismens undertrykte, samt de Vestlige magters opdeling af verden efter 1. Verdenskrig. Det er på tide, vi forsøger at forene de to perspektiver.

Indfødte kan på ingen måde holde stat. Altså set med klassiske kolonialistiske øjne. ”These people have no sense of peace”, siger Susan, i Chimamanda Ngozi Adichies Half of a Yellow Sun. Det er en roman, men bygger på begivenhederne efter Nigerias afkolonialisering i 1960, der førte til Biafrakrigen 1967-1970. Adichie mistede begge sine bedstefædre i krigen, og voksede op, som hun fortæller, i skyggen af den.

Susan er Briten, der introducerer Richard til Nigeria, en gentleman, som straks falder for landet og befolkningen. Han planlægger at skrive en bog om den 3000 år gamle Igbo-Ukwu-kunst, men ender som presserådgiver for den nyslåede stat, Biafra, hvor han forsøger at korrigere den udenlandske presses fejlopfattelser. Konflikterne mellem Nigerias stammer er ikke ældgammel, skriver Richard på et tidspunkt, men blev i første omgang ansporet af Briterne selv efter 2. Verdenskrig, hvor de beskyldte Igboerne for at organisere strejker. Igboerne, som Briterne i øvrigt fortrinsvist brugte i administrationen af landet, og som derfor var bedre uddannet end de øvrige befolkningsgrupper.

Kolonialisme-teknik

Flere af vestens mest prominente tænkere uanset politisk observans, såsom Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Karl Marx og John Stuartt Mill, så i sin tid resten af verdens befolkninger, det vil sige ikke-europæere, som ganske uegnede til at lede sig selv. En opfattelse, der muligvis forhindrede os i at lytte tilstrækkeligt, analysere situationen bedre og forstå, hvad der egentlig var i gærde i kolonierne i det 19. århundrede.

Briternes brug af fortrinsvis én befolkningsgruppe i administrationen af Nigeria er analog til deres færd i Indien, hvor det var Sikher, Hinduer og Parsier, som frem for de muslimske befolkningsgrupper fik fordelene. Og det følger tyskernes mønster i Rwanda, som belgierne overtog, og som i 1990’erne tegnede skelet mellem hutuer og tutsier, da førstnævnte forsøgte at udradere tutsierne, der netop havde været kolonimagternes foretrukne. Dermed kan det hævdes at være en del af kolonialismens teknikker at spille de lokale stammer og befolkningsgrupper ud mod hinanden.

Kontroversielt maleri af russeren Vasily Vereshchagin fra omkring 1884. Maleriet illustrerer Britiske soldaters henrettelse af indiske oprørere i 1857 (soldaterne bærer uniformer fra sent i 1900-tallet, hvilket indikerer, at Vereshchagin nok ikke var vidne til episoden). Rygtet vil vide, at Briterne købte maleriet og ødelagde det. Wikicommons.

Kontroversielt maleri af russeren Vasily Vereshchagin fra omkring 1884. Maleriet illustrerer Britiske soldaters henrettelse af indiske oprørere i 1857 (soldaterne bærer uniformer fra sent i 1900-tallet, hvilket indikerer, at Vereshchagin nok ikke var vidne til episoden). Rygtet vil vide, at Briterne købte maleriet og ødelagde det. Wikicommons.

En anden væsentlig teknik i moderne kolonialisme var indførelsen af ”fri handel”. Kineserne eksporterede i slutningen af 1700-tallet langt mere til Briterne, end de importerede. Og Englænderne så således deres dyrebare sølv forsvinde ned i de kinesiske skattekister, hvorfor de besluttede sig at indføre en anden valuta: Opium, og ”mass Chinese intoxication became central to British foreign policy”, skriver Pankaj Mishra i From the Ruins of Empire.

I begyndelsen af 1800-tallet forsøgte kineserne som modsvar at forbyde import og produktion, samt rygning af opium. Briterne svarede igen med kanonbåde og tvang kineserne til at genåbne deres havne for handel. Og ikke nok med det, Kineserne måtte også betale kompensation og de afstod Hong Kong.

Ydmygelsen var enorm for det engang så stolte rige i midten, og de er formodentlig først ved at komme sig over den i dag, hvor det er Vesten (og afrikanerne), der oplever at blive købt af kinesiske investorer.

Kinesernes fortrædeligheder var som bekendt ikke ovre med opiumskrigen, hvilket jeg skal vende tilbage til. Historien om Indien er vel forholdsvis kendt. Det var her englænderne, ifølge Ghandi, pålagde de lokale urimelige skatter, ødelagde lokale håndværkstraditioner og dyrkede det meste af den opium, kineserne røg. Og lignende ting fandt sted i Persien og Egypten.

Egypten

I Egypten allierede vicekongen Mohammed Ali (1789-1849) sig med franskmændene, beslaglagde den gamle elites og de muslimske institutioners jorder og gjorde Egypten til verdens førende bomuldseksportør. Kairo blev den muslimske verdens økonomiske og kulturelle magtcenter og Ali blev selvsagt stenrig ved hjælp af sin alliance med imperialisterne.

Det er et mønster, man vel først så brudt, da Hosni Mubarak (født 1928) måtte træde tilbage under det arabiske forår i 2010, men som efter et demokratisk, men uheldigt valg, blev genindført, da amerikanerne valgte at støtte diktatoren Abdel Fattah el-Sisi (født 1954) til fordel for antidemokraten og islamisten Mohamed Mursi (født 1951) fra det Muslimske Broderskab. Og således er alt ved det gamle.

Persien

I 1872 forhindrede russerne en brite i fuldstændig at overtage Persien. Shahen havde lovet Baron Reuter (grundlæggeren af Reuters Bureau) monopol på konstruktion af jernbaner, fabrikker, dæmninger og miner. Altså enhver vigtig investering i landets modernisering var lovet bort til en udlænding. Men at en Brite skulle få så megen magt ville rykke for meget ved den europæiske balance, mente altså Russerne, som korrigerede en smule. Reuter fik dog andre lukrative aftaler, da Shahen havde brug for penge til at betale landets gæld med.

En anden Brite fik monopol på køb, salg og eksport af tobaksvarer i Persien, hvilket ruinerede Persiens mange tobaksbønder og handlende og førte til tobaksrevolutionen i 1891. Som i øvrigt dengang ikke revolutionerede noget som helst, men det gjorde den dengang 9-årige Mohammed Mossadegh skeptisk overfor udenlandsk kapital. Og da han i 1951 blev Irans første folkevalgte præsident nationaliserede han derfor olieindustrien, hvilket førte til, at amerikanerne fjernede ham i 1953 og genindsatte Shahen. Begivenheder som senere skulle føde Khomeineis Islamiske Revolution i 1979, hvor det præstestyrede diktatur blev indført. Først med støtte og begejstring fra sekulære og marxistiske intellektuelle og iranske feminister, senere til deres fortrydelse.

Søjlerne illustrerer hvor meget af verden Europas nationer rent faktisk har haft kontrol over. Fra Niall Fergusons "Civilisation. Vesten og Resten." Cepos 2014.

Søjlerne illustrerer hvor meget af verden Europas nationer rent faktisk har haft kontrol over. Fra Niall Fergusons “Civilisation. Vesten og Resten.” Cepos 2014.

Langt tidligere, havde Al-Afghani (1838-1897), som vi skal høre mere om senere, advaret mod Shahens politik, som han mente ville føre perserne ud i trældom, som man havde set i Egypten og Indien. Han talte om et demokratisk islam – og der var støtte til ham fra shiitiske nationalister, reformvenlige intellektuelle og bazaarens købmænd. Shahen jog al-Afghani på porten og demokratisk islam blev som bekendt ikke til noget.

Selvfølgelig er det idiotisk at brænde amerikanske flag af i Teherans gader, men der er altså grunde til, at ayatollaherne kan opvigle dele af Irans befolkning på den måde og holde de reformvenlige i stramme tøjler.

Imperialismens kopernikanske vending

Imperialisterne overtog ganske enkelte de erobrede landes økonomier. I de tidlige stadier gennem plyndringer og senere gennem alliancer og aftaler med lokale opportunister, eliter og despoter. Det er, som Mishra skriver, »Not surprisingly, merchants, weavers and artisans in the bazaars of Cairo and Najaf, who perceived a direct threat from European businessmen and free traders, were at the forefront of anti-Western movements in the late nineteenth century.«

Jeg har nævnt Tobaksrevolutionen, men der var masser af protester i kolonierne. Allerede i 1803 erklærede muslimske teologer jihad mod englænderne og de gjorde det igen i 1826. Og der var Boxeropstanden i Kina fra 1899-1901, jævnlige stammeoptøjer i det østlige og centrale Indien, der var Mahdirevolten mellem 1882 og 1885 i Sudan (mod egypterne), Urabirevolten i Egypten i 1882.

Men vendepunktet kom, ifølge Mishra, i maj 1905 da japanerne besejrede russerne i slaget i Tsushimastrædet. Det gav resten håb om at Vesten en dag ville kunne overvindes.

»For most people in Europe and America, the history of the twentieth century is still largely defined by the two world wars and the long nuclear stand-off with Soviet Communism. But it is now clearer that the central event of the last century for the vast majority of the world´s population was the intellectual and political awakening of Asia and its emergence of the ruins of both Asian and European empires. To acknowledge this is to understand the world not only as it exists today, but also how it is continuing to be remade not so much in the image of the West as in accordance with the aspirations and longings of former subject peoples.«

Reklamer for plastikkirurgi i Sydkoreansk Shopping-guide. I Sydkorea er det forholdsvist normalt at få ændret øjenformen og rettet lidt på næsen og hagen, angiveligt for at komme til se mere "vestligt" ud. Det siges - vel nok en kende overdrevet - at ikke en studievært, film- eller K-pop-stjerne i det fashionable Gangnamkvarter kan undgå kniven og holde sig på toppen.

Reklamer for plastikkirurgi i Sydkoreansk Shopping-guide. I Sydkorea er det forholdsvist normalt at få ændret øjenformen og rettet lidt på næsen og hagen, angiveligt for at komme til se mere “vestligt” ud. Det siges – vel nok en kende overdrevet – at ikke en studievært, film- eller K-pop-stjerne i det fashionable Gangnamkvarter kan undgå kniven og holde sig på toppen.

At den fattige bonde eller arbejdstager – og den intellektuelle – i Afrika, Asien og Mellemøsten kunne have et ganske andet perspektiv på historien end det, jeg har fra skolen, dæmrede svagt for mig i tiden efter 11. september 2001, men først for alvor, da jeg læste Kishore Mahbubanis The Great Convergence. Og endelig mejsler Pankaj Mishra ”de andres” perspektiv ud i granit med From the Ruins of Empire.

Som nævnt, skriver Mishra, at den afgørende begivenhed set med Restens øjne var slaget ved Tsushima. Det var første gang siden Middelalderen, at en vestlig europæisk nation blev besejret i et større vigtigt slag og telegraflinjerne var glødende med informationer om denne skelsættende begivenhed.

I Sydafrika vejrede den dengang ukendte advokat, Mohathma Ghandi (1869-1948) forårets komme og så frem til de frugter, verdens undertrykte i fremtiden måtte kunne høste på baggrund af japanernes sejr. Jawaharlal Nehru (1889-1964), Indiens senere landsfader, fantaserede om, hvordan hans Indien og Asien som helhed kunne befri sig fra europæisk trældom.

En ung ottomansk soldat, Mustafa Kemal, gik rundt i Damaskus og ønskede brændende at reformere og styrke det Ottomanske Rige mod Vestens trusler. Han blev senere kendt som det moderne Tyrkiets grundlægger under navnet Kemal Atatürk (1881-1938).

Og den kinesiske nationalist Sun Yat-sen (1866-1925) befandt sig i London på tidspunktet og var ligeledes begejstret. Han blev senere den første folkevalgte præsident i Kina (1912). På vej hjem blev han lykønsket af Suezkanalens arabiske havnearbejdere, da de forvekslede ham med en japaner.

Liang Qichao (og lidt om Ho Chi Mihn)

Det kan ikke undre, at kinesiske intellektuelle over en bred kam var forargede og bekymrede over englændernes behandling af det gamle stolte kejserrige. Liang Qichao (1872-1929) var en af dem. Nationalist var han, og efter at have set, hvordan kineserne i USA opførte sig – med landsby- eller mafiøs klan-attitude – konkluderede han, at kineserne ikke var egnede til demokrati og selvstyre. (Mishra 2013:170).

Liang oplevede det amerikanske demokrati som dybt uretfærdigt. Han så et styre, der tilgodeså omkring 200.000 af sine indbyggere, som ejede 70% af landets ressourcer. (Mishra 2013:171). Liang var ikke kommunist – og det mente han heller ikke resten af Kinas befolkning egnede sig til at være. Kineserne skulle nationaliseres og for at genvinde fortidens styrke skulle de industrialiseres og det gennem en nøje statsreguleret kapitalisme. Formodentlig ikke ulig, den måde kineserne styres på i dag – men nok ikke helt så ideelt som Liang ønskede sig. (cf. Mishra 2013:177).

I USA lærte Liang Woodrow Wilsons idéer at kende, ham som efter 1ste Verdenskrig foreslog Folkeforbundet, som efter 2nden Verdenskrig skulle manifestere sig som Forenede Nationer. Men Wilson chokerede Liang og fik ham til at indse at Vesten var ustoppelig i sin grådighed og ekspansionisme.

I sit 5-bindsværk om det amerikanske folks historie fra 1901, beskrev Wilson Philippinerne som ”the new frontiers.” Og Præsident Roosevelt erklærede i en tale i 1902 i San Francisco, mens Liang var i landet, at han, når han stod foran Stillehavet ved USA’s grænse, fandt det uforståeligt, at man kunne være andet end ekspansionist. (Mishra 2013:171f).

Asiatiske turister består ikke længere af busser fyldt med japanske turister, de ligner i højere grad europæere og amerikanere på jagt efter oplevelser. Fra højre, kvinde der betragter en af Degas små danserinder på Musee d'Orsay i Paris. Øverst til højre: et kinesisk ægtepar ved resterne af Berlinmuren, og nederst hvad jeg tror er Sydkoreanere på Ramblaen i Barcelona. Fotos Lars Andreassen.

Asiatiske turister består ikke længere af busser fyldt med japanske turister, de ligner i højere grad europæere og amerikanere på jagt efter oplevelser. Fra højre, kvinde der betragter en af Degas små danserinder på Musee d’Orsay i Paris. Øverst til højre: et kinesisk ægtepar ved resterne af Berlinmuren, og nederst hvad jeg tror er Sydkoreanere på Ramblaen i Barcelona. Fotos Lars Andreassen.

I 1911 kom den nationalistiske revolutionen til Kina ledet af Guomindang med Sun Yat-sen i spidsen. Byboerne flagede med det nye nationalistflag og klædte sig i habit – vestens klædedragt. Sun blev også vinder af landets første frie valg i 1912. Men med revolutioner følger intriger og en general fra revolutionen – Yuan Shikai – kuppede partiet, sendte Sun Yat-sen i eksil – på Taiwan, hvor Guomindang-partiet den dag i dag er det førende parti – og gjorde en modvillig Liang til justitsminister.

Yuans regering overtog et land i finansiel krise fra Qing-dynastiet og var derfor stadig særdeles sårbart over for Vestens ”frihandelspolitik”. Man måtte ud på lånemarkederne og inden længe sad kreditorernes mænd nærmest i den kinesiske regering, og da Kina opgav at betale sin gæld købte kreditorerne minerne og jernbanerne – med andre ord, de købte landet.

Også japanerne, som længe havde kopieret Vestens kolonialisme, var tilstede i Kina og krævede mere territorium, og i dette kaos af vestlige interessenter, japansk undertrykkelse, mafiastridigheder og krigsherrer voksede Mao Zedongs (1893-1976) generation op.

Omkring afslutningen af 1ste Verdenskrig forsøgte Liang ihærdigt at lempe Kina ind i det internationale økonomiske system. Og som en del af Versailles-forhandlingerne lykkedes det at få sendt en flok prominente arbejdere til Frankrig for at studere. Blandt disse var foruden Mao, Zhou Enlai (1898-1976) og Deng Xiaopeng (1904-1997). Deng var det, der efter Maos død åbnede for økonomiske reformer, og lagde fundamentet for det Kina vi kender i dag. Et autokratisk kapitalistisk system ikke ulig det, Liang mente var det rette for riget i midten.

I øvrigt stod en anden af forrige århundredes vigtigste mænd, Ho Chi Minh – den eneste, der har besejret amerikanerne – uden for Spejlsalen i Versailles og bankede på dørene til ”fredsforhandlingerne” efter 1ste Verdenskrig, mens de allierede delte verden i mellem sig. Ho Chi Minh måtte rejse tomhændet hjem, hvor han allierede sig med kommunismen i sit forsøg på at redde Vietnam ud af franskmændenes klør. Hvorfor stod han dér, Ho Chi Minh, jo fordi franskmændene med henvisning til idealerne frihed, lighed og broderskab havde indrulleret 100.000 vietnamesere i den franske hær mod til gengæld at give Vietnam selvstyre på et eller andet tidspunkt. (Mishra 2013:193). Det selvstyre måtte vietnameserne som bekendt kæmpe sig til.

Islams Luther, Jamed al-Din al Afghani

Al Afghani (1838-1897) blev nævnt ovenfor i forbindelse med tobaksrevolutionen i Iran i 1891. Han var en kontroversiel mand, som også blev smidt ud af Istanbul i 1871 og fra Egypten i 1879. Han står som Gudfader til den islamiske revolution, men han kunne lige så vel have stået fader til den islamiske reformation, som mange – heriblandt Niall Fergusons kone, Ayaan Hirsi Ali – efterlyser i dag.

Lige så ukendt al Afghani er i vesten lige så indflydelsesrig har han været i den muslimske verden, hvor hans anti-imperialistiske genrejsningstanker vandt gehør hos såvel venstreorienterede sekularister som hos pan-arabister, pan-islamister og salafister i så vidt forskellige lande som Egypten, Pakistan, Indien, Afghanistan og Malaysia.

Al-Afghani så uddannelse som årsagen til ulighederne mellem vesten og resten. I 1879 skrev han: ”don’t you know that the power of the westerners and their domination over you came about through their advance in learning and education, and your decline in those domains.” (Mishra 2013:59).

”The glorious milla [islamic people] was humiliated. All these things happened from lack of vigilance, laziness, working too little, and stupidity … Are we not going to take an example from the civilized nations? Let us cast a glance at the achievements of others. By effort they have achieved the final degree of knowledge and the peak of elevation. For us too all the means are ready, and there remains no obstacle to our progress. Only laziness, stupidity, and ignorance are obstacles to [our] advance.” (fra Mishra 2013:70).

Efter at have studeret den franske historiker Francois Guizot, der hævdede at protestantismen var afgørende i Europæisk historie, bekræftedes al Afghani i sit ønske om at revitalisere og reformere den islamiske kultur gennem en syntese med vestlig videnskab – og gerne med ham selv i rollen som Luther. (Mishra 2013: 83).

Men han var altså for radikal for datidens lokale muslimske magthavere og blev som nævnt smidt ud fra flere af de lande, han besøgte. Han angreb osmannerne for at være bagudskuende, madrasserne (koranskolerne) for at være bagstræberiske og forhindre nye erkendelser, han mente at Profetens Sharia var åben for revision. (Mishra 2013: 70 og 84).

Men ingen med magt lyttede og lige så langsomt blev han konfrontatorisk og mere og mere kritisk over for modernisering. Han slog sig på religiøst funderet nationalisme, på pan-arabisme – han ligefrem opfordrede til hellig krig. (Mishra 2013:89).

Rashid Rida tog al Afghanis pan-islamiske idéer til sig og inspirerede herigennem til dannelsen af Det muslimske broderskab, som Hassan al-Banna stiftede i 1928. Og heri finder vi Sayyed Qutb som måske islamismens væsentligste ideolog. Senere finder disse tanker vej til Afghanistan med Ayman al-Zawahiri, ham der skulle tage over efter Osama bin Laden.

Således går der en linje fra den mand, der ønskede at reformere islam og åbne den for vestlig videnskab og modernisering til Osama bin Laden, en mand der ville det absolut modsatte og som stod bag det værste terrorangreb mod Vesten nogensinde.

Konklusion

Hvad kan vi lære af Mishras historie fra kolonierne? Jeg er ikke i tvivl om, at arven fra Oplysningen er de vestlige værdier, og at det er dem velstanden og velfærden bygger på – for ikke at tale om ligheden, retssystemerne og de øvrige institutioner i demokratierne. Det er, som vi siger, denne arv, der udgør det moderne. Og det er vores forvaltning af den, der i forrige århundrede fik mange til at vende sig mod moderniteten. Undertrykkelse og modernitet er associerede fænomener for mange i den ikke-vestlige del af verden.

Konvergens? Kan hænde, at asiater gerne vil ligne vesterlændinge være hvide, have rundere øjne, men indflydelsen går begge veje. En ung asiat i en reklame for Hugo Boss - og billedet er taget på Kurfystendam i Berlin. I 2014 vandt den kineseren Liao Fan i øvrigt Sølvbjørnen for bedste mandlige skuespiller og Guldbjørnen gik til den film, "Black Coal, Thin Ice", han spillede med i. Sølvbjørnen for bedste kvindelige skuespiller gik til Haru Kuroki fra Japan.

Konvergens? Kan hænde, at asiater gerne vil ligne vesterlændinge være hvide, have rundere øjne, men indflydelsen går begge veje. En ung asiat i en reklame for Hugo Boss – og billedet er taget på Kurfystendam i Berlin. I 2014 vandt den kineseren Liao Fan i øvrigt Sølvbjørnen for bedste mandlige skuespiller og Guldbjørnen gik til den film, “Black Coal, Thin Ice”, han spillede med i. Sølvbjørnen for bedste kvindelige skuespiller gik til Haru Kuroki fra Japan.

Der er heller ikke den store tvivl om, at det var de samme værdier, videnskaben, teknologien og industrialiseringen, der fik vestens filosoffer, forretningsmænd, politikere og folk i almindelighed til at føle sig kulturelt overlegne. Og al-Afghani gjorde klart opmærksom på, at det netop var disse fænomener, der i hans tid, der var årsag til følelsen af underlegenhed i de regioner og lande, han rejste i. Og det var først, da han ikke fandt ører for integrationen af disse moderne værdier i den islamiske kulturssfære, han vendte sig mod dem. Og ørerne fandt han ikke, fordi magthaverne i alliancer med imperialisterne havde det, som de gerne ville have det-

Mishra gør klart rede for, at vestens imperialister kom ridende med løfter om lighed, frihed og broderskab, men aldrig rigtig udbredte idealerne til folkene, men i højere grad blot udnyttede de fordele, de gav. Man mente ikke, at ”de andre” ville kunne forvalte idealerne og i stedet allierede man sig med eliterne i jagten på ressourcer og rigdomme, mens lokalbefolkningerne blev holdt fast i armod – og i de værste tilfælde, tvunget ud i armod. Det kan derfor ikke undre, eller det bør ikke undre, at vi i vesten mødes med en vis skepsis.

For mig er det med til at dæmpe frygten for Resten, fordi deres måde at agere på giver langt mere mening med Mishras perspektiv for øje. Det giver mening, at Iranerne vil have atomvåben. Fuldstændig som det gjorde for den legendariske politolog, Kenneth N. Waltz, som i artiklen Why Iran Should get the Bomb argumenterede for, at Iran ville slappe mere af, såfremt de fik atomvåben, sådan som f.eks. Maos Kina i sin tid blev mindre krigerisk, da de erhvervede sig bomben. Nu er der så indgået en aftale om Irans atomprogram, sanktionerne lempes og landet har mulighed for at melde sig ind i den internationale økonomi, og der er, som vi ved fra den grønne bevægelse i 2009, en stor del af befolkningen, der ønsker sig netop det – et normalt liv. Ikke sjældent er nutidens reformvenlige – skal vi tro Sahar Delijani – børn af de sekulære kræfter, hvis revolution blev stjålet af Ayatollaherne efter 1979. Og deres aspirationer ligner vores?

Mousavis tilhængere samlet i Tehrans gader den 18. juni 2009, mens de protesterer mod Ayatollahernes valgsvindel. De fik tæsk og har i nogen grad resigneret, men reformkræfterne ligger latent i Iran og venter på det rette tidspunkt. Det er i hvert fald det indtryk, man får ved læsning af Sahar Delijani. Foto Hamed Saber. Wiki commons.

Mousavis tilhængere samlet i Tehrans gader den 18. juni 2009, mens de protesterer mod Ayatollahernes valgsvindel. De fik tæsk og har i nogen grad resigneret, men reformkræfterne ligger latent i Iran og venter på det rette tidspunkt. Det er i hvert fald det indtryk, man får ved læsning af Sahar Delijani. Foto Hamed Saber. Wiki commons.

Det giver også langt bedre mening, at Kineserne virker så aggressive i havene syd for dem. De er nervøse for at Amerikanerne skal blokere tilgangen til deres havne, forklarer Jørgen Ørstrøm Møller til Mathias Terp i printudgaven af Ræson 03/15: ”Fra en kinesisk synsvinkel føler man sig stadigvæk betydelig usikkerhed. Man føler sig ubekvem ved at USA militært set ville være i stand til at blokere for skibsfarten til Kina.”

Og de giver pludselig uhyggelig god mening, når den Egyptiske feminist Mona Eltahawy, i ”Jomfruhinder og Hijab” antyder, at Saudi Arabien kan gøre lige, hvad de vil mod kvinder, så længe de bruger deres mange oliepenge på at købe våben i vesten. Måske vi skulle støtte feministiske kræfter i Mellemøsten, frem for vestlige våbenproducenter – det ville være mere i overensstemmelse med vores ligheds- og frihedsidealer.

Således er mønsteret på mange måder det samme efter Berlinmurens fald, som det var før. Frihed, lighed og broderskab er godt, men det er en god handel også. Men som billederne på denne blog viser, så er ikke alt Vesten mod Resten, der er også en fortælling om konvergens i gang, en fortælling om stadig større udveksling mellem folkene, ikke mindst pga. den voksende asiatiske middelklasse, som rejser længere og længere ud. Vi vesterlændinge bliver mere og mere eksotiske.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vidanserforlidt.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

271 tanker om "Imperialismens kopernikanske vending"

 1. Spændende indlæg. Et par hurtige tanker og anbefalinger:

  Dit indlæg får mig også til at tænke på Berlinkonferencen i 1885, hvor de europæiske lande fordelte det afrikanske kontinent mellem sig, ved at tegne nogle relativt arbitrære streger på et kort – landegrænser der den dag i dag i høj grad stadig eksisterer. Ikke så underligt, at afrikanske lande har haft svært ved at få fodfæste, når man tænker på at mange af dem startede sin eksistens ved at blive opfundet af en flok hvide mænd nogle tusinde kilometer. Netop Congo og Belgien som du nævner er særligt interessant her. Congo blev ikke engang tildelt et land, ligesom de andre afrikanske “nationer”, men givet til en person – Kong Leopold af Belgien. Med et slag blev alle de folk der tilfældigvis boede i det område der nu blev kaldt Congo undersåtter af Leopold.

  Jeg vil i øvrigt anbefale dig Lisa Lowes The Intimacies of Four Continents (http://www.amazon.com/dp/0822358751/ref=cm_sw_r_tw_dp_SUNtwb0ZMM4G6), hvor hun beskriver hvordan kolonialismen (og den racisme den afhang af) udviklede sig ved at udnyttelsen af (ikke-hvide) mennesker skete skiftevis på flere kontinenter – inkl. det nordamerikanske. Hun beskriver blandt andet om at det kun var muligt at afskaffe slaveriet, fordi man på diverse plantations kunne erstatte slavearbejdskraften med ekstremt billig importeret arbejdskraft fra Asien. Blandt andet folk fra Hong Kong, hvor love, efter briterne overtog området, etablerede selv de indfødte som det Lowe kalder “transients” og kunne deporteres for et godt ord. Så mens imperialismen i den ene ende af verden hævdede (endelig), at leve op til sine idealer om frihed ved at sætte slaverne på f.eks. caribiske sukkerplantager fri, var det kun økonomisk muligt fordi Vesten i Asien nu bedrev en ny, anderledes udnyttelse af en anden ikke-hvid befolkning.

  I forhold til denne globale udnyttelse af ikke-hvide mennesker, hvor udnyttelser (både i forhold til krop og land) hænger sammen på tværs af landegrænser og kontinenter, og afhænger af hinanden i komplekse sammenspil, er der også nogle interessante overlap mellem de pan-arabiske bevægelser du nævner, og sorte frihedskæmpere i USA. Især Malcolm X blev (især efter hans udtræden af Nation of Islam), stærkt inspireret af både sekulære pan-arabiske bevægelser og mere religiøst funderede nationalismer i Mellemøsten og Afrika. Sohail Daulatzai skriver i Black Star, Crescent Moon (http://www.amazon.com/Black-Star-Crescent-Moon-International/dp/0816675864) om hvordan Malcolm dannede sig et politisk udsyn der var stærkt globalt og forbandt sorte menneskers lidelser på tværs af kontinenter.

  • Tak for kommentaren: Lisa Lowe er røget på ønskesedlen. Det er interessant med disse sub-narrativer, der ligesom løber under Mainstream-narrativen, eller måske bare historier fra andres perspektiver. Måske er det blot fordi de er relativt nye for mig, men jeg synes ofte analyserne i og af Geopolitiken mangler perspektivet fra de andre, hvorfor konklusionen blot bliver at fjenden er tosset og uforklarlig.

   Men som antydet: jeg tror ikke, de blot er nye for mig, men ukendte for de fleste. Det ærgrer mig lidt, at jeg ikke i ovenstående fik gengivet historien om den ISIS-kriger, der stampede Sykes-Picotlinjen, som noget af det første …

   De gamle narrativer – historiens begivenheder – spiller en rolle for de handlinger, der sker i verden lige nu. Og har vi ikke det med, jamen så bliver analyserne mangelfulde, og de handlingsmuligheder, der åbnebares gennem disse analyser ligeså.

 2. Сайт http://online24.site для представительниц прекрасной половины человечества даёт возможность почитать новости в рубриках – интересные факты из первых рук.

 3. Pingback: Google

 4. Pingback: forbidden playground

 5. Pingback: 16 noyabra 2036

 6. Pingback: blacked nicole aniston i just want sex part 4

 7. Pingback: NFL DFS

 8. Pingback: Take my online class

 9. Pingback: College Sports Overload

 10. Pingback: best portable vaporizer

 11. Pingback: freshamateurs35 abdu23na6123 abdu23na51

 12. Pingback: tubepla735 afeu23na8574 abdu23na40

 13. Pingback: newtube tube planet446 afeu23na2748 abdu23na18

 14. Pingback: 981fpb474WR

 15. Pingback: hdmobilesex.me

 16. Hi,I am trying to contact you by phone without success. I am wanting to purchase Maasai Bibles, Swahili Bibles and some English Bibles. It appears that many are out of stock. Maybe you have restocked…please advice. Thank you. kratom for sale

 17. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he actually bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If possible, as you change into expertise, would you thoughts updating your weblog with extra details? It is extremely helpful for me. Huge thumb up for this blog put up! warnings for venlafaxine.

 18. Pingback: paddle board

 19. Pingback: app apk download for windows 7

 20. Pingback: dispensary near me

 21. Pingback: popular vibrators

 22. Pingback: dank vapes

 23. Pingback: generic ventolin

 24. Pingback: ciprofloxacin hydrochloride

 25. Pingback: buy naltrexone online usa

 26. Pingback: dildos

 27. Pingback: jelly dildo

 28. Pingback: Dank Carts

 29. Pingback: Consultant SEO

 30. Pingback: crystal meth for sale

 31. Pingback: English bulldog puppies for sale

 32. Pingback: احذية رجالى

 33. Pingback: buy CBD oil

 34. Pingback: best CBD oil for sleep

 35. Pingback: best CBD cream for arthritis pain

 36. Pingback: best CBD gummies

 37. Pingback: buy CBD oil

 38. Pingback: best CBD oil for sleep

 39. Pingback: CBD oil for anxiety

 40. Pingback: best CBD oil for arthritis

 41. Pingback: best CBD oil for anxiety

 42. Pingback: best CBD oil for pain

 43. Pingback: best CBD oil

 44. Pingback: best CBD capsules

 45. Pingback: best CBD oil

 46. Pingback: best CBD oil

 47. Pingback: best CBD oil

 48. Pingback: best CBD oil

 49. Pingback: pc games

 50. Pingback: free app download

 51. Pingback: app download for windows

 52. Pingback: app download for windows

 53. Pingback: app for laptop

 54. Pingback: tylenol stock price

 55. Pingback: apps download for pc

 56. Pingback: games download for windows

 57. Pingback: apps download for pc

 58. Pingback: chloroquine tablets brand india

 59. Pingback: app free download for windows 10

 60. Pingback: free download for windows 10

 61. Pingback: free download for windows 10

 62. Pingback: free download for laptop pc

 63. Pingback: vape shop near me

 64. Pingback: knight rider

 65. Pingback: DR. MANPREET BAJWA CBD Scammer

 66. Pingback: best CBD oils UK

 67. Pingback: CBD oils UK

 68. Pingback: CBD

 69. Pingback: buy CBD oils

 70. Pingback: CBD oil for depression

 71. Pingback: best CBD oils

 72. Pingback: buy CBD oils

 73. Pingback: hydroxychloroquine 200 mg tablets

 74. Pingback: Research chemicals for sale

 75. Pingback: send large file

 76. Pingback: online brands

 77. Pingback: wartaekonomi

 78. Pingback: Work from Home Jobs

 79. Pingback: Work from Home Jobs

 80. Pingback: Earn Money Online

 81. Pingback: Make Money Fast

 82. Pingback: Work from home

 83. Pingback: pc games download

 84. Pingback: app apk download for pc

 85. Pingback: pc games for windows 7

 86. Pingback: apk free download for pc windows

 87. Pingback: app apk for pc

 88. Pingback: app for pc download

 89. Pingback: pc apps for windows 10

 90. Pingback: free download for windows 8

 91. Pingback: free download for windows 7

 92. Pingback: free download for windows pc

 93. Pingback: free download for pc

 94. Pingback: free download for windows 8

 95. Pingback: kratom near me

 96. Pingback: watermelon disposable vape

 97. Pingback: посмотреть видео my VIDEO для ночных игр

 98. Pingback: Umzugsfirma Wien

 99. Pingback: Jed Fernandez

 100. Pingback: AC maintenance in dubai

 101. Pingback: comprar seguidores instagram

 102. Pingback: maine coon kittens for sale

 103. Pingback: fake money for sale

 104. Pingback: Buy fake money online

 105. Pingback: kratom near me

 106. Pingback: kratom near me

 107. Pingback: London escort

 108. Pingback: cbd for cats

 109. Pingback: cbd for pain

 110. Pingback: Sonia Randhawa

 111. Pingback: maeng da kratom

 112. Pingback: Sonia Randhawa

 113. Pingback: Sonia Randhawa

 114. Pingback: 5euros

 115. Pingback: Sonia Randhawa

 116. Pingback: Sonia Randhawa

 117. Pingback: Herbal incense

 118. Pingback: careprost bimatoprost ophthalmic solution 0.03

 119. Pingback: consultant seo

 120. Pingback: 5euros

 121. Pingback: Webinar

 122. Pingback: سکس زن حشری میانسال با پسر ۱۸ ساله خوشگل

 123. Pingback: big black cock enter's rajapandi's tender asshole

 124. Pingback: buy CBD

 125. Pingback: Handlateknik

 126. Pingback: كبرياء

 127. Pingback: عزة

 128. Pingback: الخيانة

 129. Pingback: خيال

 130. Pingback: حزن و الم

 131. Pingback: Escort amsterdam

 132. Pingback: Kratom near me

 133. Pingback: buy chloroquine phosphate

 134. Pingback: RoyalCBD.com

 135. Pingback: https://royalcbd.com/category/local-guides/

 136. Pingback: terpenes

 137. Pingback: RoyalCBD.com

 138. Pingback: Royal CBD

 139. Pingback: RoyalCBD.com

 140. Pingback: RoyalCBD

 141. Pingback: RoyalCBD.com

 142. Pingback: RoyalCBD

 143. Pingback: Royal CBD

 144. Pingback: cbg cbda cbn cbc cbdv

 145. Pingback: RoyalCBD.com

 146. Pingback: RoyalCBD

 147. Pingback: https://royalcbd.com/cbd-dosage-for-dogs

 148. Pingback: cbd oil wyoming

 149. Pingback: west virginia

 150. Pingback: https://royalcbd.com/wisconsin/

 151. Pingback: https://royalcbd.com/washington-dc/

 152. Pingback: virginia

 153. Pingback: oklahoma cbd

 154. Pingback: washington state

 155. Pingback: is cbd legal in utah

 156. Pingback: is cbd legal in tennessee

 157. Pingback: RoyalCBD

 158. Pingback: cbd oil texas

 159. Pingback: nevada

 160. Pingback: https://royalcbd.com/missouri/

 161. Pingback: minnesota

 162. Pingback: massachusetts cbd

 163. Pingback: RoyalCBD.com

 164. Pingback: Royal CBD

 165. Pingback: cbd oil timeline

 166. Pingback: Royal CBD

 167. Pingback: cbd oil recipes

 168. Pingback: vaping cbd oil e liquid

 169. Pingback: what does cbd oil taste like

 170. Pingback: Royal CBD

 171. Pingback: RoyalCBD.com

 172. Pingback: RoyalCBD

 173. Pingback: RoyalCBD.com

 174. Pingback: cbd oil side effects

 175. Pingback: https://royalcbd.com/cbd-legal-status/

 176. Pingback: Royal CBD

 177. Pingback: Royal CBD

 178. Pingback: how does cbd work

 179. Pingback: RoyalCBD

 180. Pingback: Juul Pods

 181. Pingback: MILF

 182. Pingback: lesbian porn world

 183. Pingback: suche freundin

 184. Pingback: rust custom maps list

 185. Pingback: Skyline Properties

 186. Pingback: Electrician SEO

 187. Pingback: pc apps for windows 8

 188. Pingback: laptop app free download

 189. Pingback: games for pc download

 190. Pingback: pc games for windows 8

 191. Pingback: download apk app for pc

 192. Pingback: Fakaza mp3 download

 193. Pingback: Escort amsterdam

 194. Pingback: Health Coaches

 195. Pingback: anvelope chisinau

 196. Pingback: options trading

 197. Pingback: Online Impacts

 198. Pingback: Computer hilfe

 199. Pingback: affiliate link

 200. Pingback: canada news website

 201. Pingback: oyo hotel promo codes

 202. Pingback: Cavachon

 203. Pingback: THC VAPE OIL

 204. Pingback: dank cartridge Flavors

 205. Pingback: Pc hilfe rüti

 206. Pingback: Escort amsterdam

 207. Pingback: Group Benefits Chicago

 208. Pingback: traveler

 209. Pingback: Corporate Speaker

 210. Pingback: cotton biker shorts

 211. Pingback: vacation

 212. Pingback: legit counterfeit money for sale

 213. Pingback: male masturbators

 214. Pingback: hound

 215. Pingback: undetectable counterfeit money for sale

 216. Pingback: اغاني

 217. Pingback: mymvrc.org

 218. Pingback: STUDY IN AUSTRALIA FOR INDIAN STUDENTS

 219. Pingback: app download for windows 7

 220. Pingback: health insurance broker

 221. Pingback: Employee health insurance plans

 222. Pingback: health insurance broker

 223. Pingback: Employee benefits

 224. Pingback: Thai Buz

 225. Pingback: tierphysiotherapie

 226. Pingback: cannabis4homes.com

 227. Pingback: wooden plate

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *