Imperialismens kopernikanske vending

image_pdfimage_print

De to Verdenskrige samt den efterfølgende Kolde Krig er de begivenheder, der i Vesten former forståelsen af verdensordenen. Men i restens øjne er det slaget ved Tsushimastrædet i 1905, der er forståelsesrammen, og selvfølgelig livet som kolonialismens undertrykte, samt de Vestlige magters opdeling af verden efter 1. Verdenskrig. Det er på tide, vi forsøger at forene de to perspektiver.

Indfødte kan på ingen måde holde stat. Altså set med klassiske kolonialistiske øjne. ”These people have no sense of peace”, siger Susan, i Chimamanda Ngozi Adichies Half of a Yellow Sun. Det er en roman, men bygger på begivenhederne efter Nigerias afkolonialisering i 1960, der førte til Biafrakrigen 1967-1970. Adichie mistede begge sine bedstefædre i krigen, og voksede op, som hun fortæller, i skyggen af den.

Susan er Briten, der introducerer Richard til Nigeria, en gentleman, som straks falder for landet og befolkningen. Han planlægger at skrive en bog om den 3000 år gamle Igbo-Ukwu-kunst, men ender som presserådgiver for den nyslåede stat, Biafra, hvor han forsøger at korrigere den udenlandske presses fejlopfattelser. Konflikterne mellem Nigerias stammer er ikke ældgammel, skriver Richard på et tidspunkt, men blev i første omgang ansporet af Briterne selv efter 2. Verdenskrig, hvor de beskyldte Igboerne for at organisere strejker. Igboerne, som Briterne i øvrigt fortrinsvist brugte i administrationen af landet, og som derfor var bedre uddannet end de øvrige befolkningsgrupper.

Kolonialisme-teknik

Flere af vestens mest prominente tænkere uanset politisk observans, såsom Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Karl Marx og John Stuartt Mill, så i sin tid resten af verdens befolkninger, det vil sige ikke-europæere, som ganske uegnede til at lede sig selv. En opfattelse, der muligvis forhindrede os i at lytte tilstrækkeligt, analysere situationen bedre og forstå, hvad der egentlig var i gærde i kolonierne i det 19. århundrede.

Briternes brug af fortrinsvis én befolkningsgruppe i administrationen af Nigeria er analog til deres færd i Indien, hvor det var Sikher, Hinduer og Parsier, som frem for de muslimske befolkningsgrupper fik fordelene. Og det følger tyskernes mønster i Rwanda, som belgierne overtog, og som i 1990’erne tegnede skelet mellem hutuer og tutsier, da førstnævnte forsøgte at udradere tutsierne, der netop havde været kolonimagternes foretrukne. Dermed kan det hævdes at være en del af kolonialismens teknikker at spille de lokale stammer og befolkningsgrupper ud mod hinanden.

Kontroversielt maleri af russeren Vasily Vereshchagin fra omkring 1884. Maleriet illustrerer Britiske soldaters henrettelse af indiske oprørere i 1857 (soldaterne bærer uniformer fra sent i 1900-tallet, hvilket indikerer, at Vereshchagin nok ikke var vidne til episoden). Rygtet vil vide, at Briterne købte maleriet og ødelagde det. Wikicommons.

Kontroversielt maleri af russeren Vasily Vereshchagin fra omkring 1884. Maleriet illustrerer Britiske soldaters henrettelse af indiske oprørere i 1857 (soldaterne bærer uniformer fra sent i 1900-tallet, hvilket indikerer, at Vereshchagin nok ikke var vidne til episoden). Rygtet vil vide, at Briterne købte maleriet og ødelagde det. Wikicommons.

En anden væsentlig teknik i moderne kolonialisme var indførelsen af ”fri handel”. Kineserne eksporterede i slutningen af 1700-tallet langt mere til Briterne, end de importerede. Og Englænderne så således deres dyrebare sølv forsvinde ned i de kinesiske skattekister, hvorfor de besluttede sig at indføre en anden valuta: Opium, og ”mass Chinese intoxication became central to British foreign policy”, skriver Pankaj Mishra i From the Ruins of Empire.

I begyndelsen af 1800-tallet forsøgte kineserne som modsvar at forbyde import og produktion, samt rygning af opium. Briterne svarede igen med kanonbåde og tvang kineserne til at genåbne deres havne for handel. Og ikke nok med det, Kineserne måtte også betale kompensation og de afstod Hong Kong.

Ydmygelsen var enorm for det engang så stolte rige i midten, og de er formodentlig først ved at komme sig over den i dag, hvor det er Vesten (og afrikanerne), der oplever at blive købt af kinesiske investorer.

Kinesernes fortrædeligheder var som bekendt ikke ovre med opiumskrigen, hvilket jeg skal vende tilbage til. Historien om Indien er vel forholdsvis kendt. Det var her englænderne, ifølge Ghandi, pålagde de lokale urimelige skatter, ødelagde lokale håndværkstraditioner og dyrkede det meste af den opium, kineserne røg. Og lignende ting fandt sted i Persien og Egypten.

Egypten

I Egypten allierede vicekongen Mohammed Ali (1789-1849) sig med franskmændene, beslaglagde den gamle elites og de muslimske institutioners jorder og gjorde Egypten til verdens førende bomuldseksportør. Kairo blev den muslimske verdens økonomiske og kulturelle magtcenter og Ali blev selvsagt stenrig ved hjælp af sin alliance med imperialisterne.

Det er et mønster, man vel først så brudt, da Hosni Mubarak (født 1928) måtte træde tilbage under det arabiske forår i 2010, men som efter et demokratisk, men uheldigt valg, blev genindført, da amerikanerne valgte at støtte diktatoren Abdel Fattah el-Sisi (født 1954) til fordel for antidemokraten og islamisten Mohamed Mursi (født 1951) fra det Muslimske Broderskab. Og således er alt ved det gamle.

Persien

I 1872 forhindrede russerne en brite i fuldstændig at overtage Persien. Shahen havde lovet Baron Reuter (grundlæggeren af Reuters Bureau) monopol på konstruktion af jernbaner, fabrikker, dæmninger og miner. Altså enhver vigtig investering i landets modernisering var lovet bort til en udlænding. Men at en Brite skulle få så megen magt ville rykke for meget ved den europæiske balance, mente altså Russerne, som korrigerede en smule. Reuter fik dog andre lukrative aftaler, da Shahen havde brug for penge til at betale landets gæld med.

En anden Brite fik monopol på køb, salg og eksport af tobaksvarer i Persien, hvilket ruinerede Persiens mange tobaksbønder og handlende og førte til tobaksrevolutionen i 1891. Som i øvrigt dengang ikke revolutionerede noget som helst, men det gjorde den dengang 9-årige Mohammed Mossadegh skeptisk overfor udenlandsk kapital. Og da han i 1951 blev Irans første folkevalgte præsident nationaliserede han derfor olieindustrien, hvilket førte til, at amerikanerne fjernede ham i 1953 og genindsatte Shahen. Begivenheder som senere skulle føde Khomeineis Islamiske Revolution i 1979, hvor det præstestyrede diktatur blev indført. Først med støtte og begejstring fra sekulære og marxistiske intellektuelle og iranske feminister, senere til deres fortrydelse.

Søjlerne illustrerer hvor meget af verden Europas nationer rent faktisk har haft kontrol over. Fra Niall Fergusons "Civilisation. Vesten og Resten." Cepos 2014.

Søjlerne illustrerer hvor meget af verden Europas nationer rent faktisk har haft kontrol over. Fra Niall Fergusons “Civilisation. Vesten og Resten.” Cepos 2014.

Langt tidligere, havde Al-Afghani (1838-1897), som vi skal høre mere om senere, advaret mod Shahens politik, som han mente ville føre perserne ud i trældom, som man havde set i Egypten og Indien. Han talte om et demokratisk islam – og der var støtte til ham fra shiitiske nationalister, reformvenlige intellektuelle og bazaarens købmænd. Shahen jog al-Afghani på porten og demokratisk islam blev som bekendt ikke til noget.

Selvfølgelig er det idiotisk at brænde amerikanske flag af i Teherans gader, men der er altså grunde til, at ayatollaherne kan opvigle dele af Irans befolkning på den måde og holde de reformvenlige i stramme tøjler.

Imperialismens kopernikanske vending

Imperialisterne overtog ganske enkelte de erobrede landes økonomier. I de tidlige stadier gennem plyndringer og senere gennem alliancer og aftaler med lokale opportunister, eliter og despoter. Det er, som Mishra skriver, »Not surprisingly, merchants, weavers and artisans in the bazaars of Cairo and Najaf, who perceived a direct threat from European businessmen and free traders, were at the forefront of anti-Western movements in the late nineteenth century.«

Jeg har nævnt Tobaksrevolutionen, men der var masser af protester i kolonierne. Allerede i 1803 erklærede muslimske teologer jihad mod englænderne og de gjorde det igen i 1826. Og der var Boxeropstanden i Kina fra 1899-1901, jævnlige stammeoptøjer i det østlige og centrale Indien, der var Mahdirevolten mellem 1882 og 1885 i Sudan (mod egypterne), Urabirevolten i Egypten i 1882.

Men vendepunktet kom, ifølge Mishra, i maj 1905 da japanerne besejrede russerne i slaget i Tsushimastrædet. Det gav resten håb om at Vesten en dag ville kunne overvindes.

»For most people in Europe and America, the history of the twentieth century is still largely defined by the two world wars and the long nuclear stand-off with Soviet Communism. But it is now clearer that the central event of the last century for the vast majority of the world´s population was the intellectual and political awakening of Asia and its emergence of the ruins of both Asian and European empires. To acknowledge this is to understand the world not only as it exists today, but also how it is continuing to be remade not so much in the image of the West as in accordance with the aspirations and longings of former subject peoples.«

Reklamer for plastikkirurgi i Sydkoreansk Shopping-guide. I Sydkorea er det forholdsvist normalt at få ændret øjenformen og rettet lidt på næsen og hagen, angiveligt for at komme til se mere "vestligt" ud. Det siges - vel nok en kende overdrevet - at ikke en studievært, film- eller K-pop-stjerne i det fashionable Gangnamkvarter kan undgå kniven og holde sig på toppen.

Reklamer for plastikkirurgi i Sydkoreansk Shopping-guide. I Sydkorea er det forholdsvist normalt at få ændret øjenformen og rettet lidt på næsen og hagen, angiveligt for at komme til se mere “vestligt” ud. Det siges – vel nok en kende overdrevet – at ikke en studievært, film- eller K-pop-stjerne i det fashionable Gangnamkvarter kan undgå kniven og holde sig på toppen.

At den fattige bonde eller arbejdstager – og den intellektuelle – i Afrika, Asien og Mellemøsten kunne have et ganske andet perspektiv på historien end det, jeg har fra skolen, dæmrede svagt for mig i tiden efter 11. september 2001, men først for alvor, da jeg læste Kishore Mahbubanis The Great Convergence. Og endelig mejsler Pankaj Mishra ”de andres” perspektiv ud i granit med From the Ruins of Empire.

Som nævnt, skriver Mishra, at den afgørende begivenhed set med Restens øjne var slaget ved Tsushima. Det var første gang siden Middelalderen, at en vestlig europæisk nation blev besejret i et større vigtigt slag og telegraflinjerne var glødende med informationer om denne skelsættende begivenhed.

I Sydafrika vejrede den dengang ukendte advokat, Mohathma Ghandi (1869-1948) forårets komme og så frem til de frugter, verdens undertrykte i fremtiden måtte kunne høste på baggrund af japanernes sejr. Jawaharlal Nehru (1889-1964), Indiens senere landsfader, fantaserede om, hvordan hans Indien og Asien som helhed kunne befri sig fra europæisk trældom.

En ung ottomansk soldat, Mustafa Kemal, gik rundt i Damaskus og ønskede brændende at reformere og styrke det Ottomanske Rige mod Vestens trusler. Han blev senere kendt som det moderne Tyrkiets grundlægger under navnet Kemal Atatürk (1881-1938).

Og den kinesiske nationalist Sun Yat-sen (1866-1925) befandt sig i London på tidspunktet og var ligeledes begejstret. Han blev senere den første folkevalgte præsident i Kina (1912). På vej hjem blev han lykønsket af Suezkanalens arabiske havnearbejdere, da de forvekslede ham med en japaner.

Liang Qichao (og lidt om Ho Chi Mihn)

Det kan ikke undre, at kinesiske intellektuelle over en bred kam var forargede og bekymrede over englændernes behandling af det gamle stolte kejserrige. Liang Qichao (1872-1929) var en af dem. Nationalist var han, og efter at have set, hvordan kineserne i USA opførte sig – med landsby- eller mafiøs klan-attitude – konkluderede han, at kineserne ikke var egnede til demokrati og selvstyre. (Mishra 2013:170).

Liang oplevede det amerikanske demokrati som dybt uretfærdigt. Han så et styre, der tilgodeså omkring 200.000 af sine indbyggere, som ejede 70% af landets ressourcer. (Mishra 2013:171). Liang var ikke kommunist – og det mente han heller ikke resten af Kinas befolkning egnede sig til at være. Kineserne skulle nationaliseres og for at genvinde fortidens styrke skulle de industrialiseres og det gennem en nøje statsreguleret kapitalisme. Formodentlig ikke ulig, den måde kineserne styres på i dag – men nok ikke helt så ideelt som Liang ønskede sig. (cf. Mishra 2013:177).

I USA lærte Liang Woodrow Wilsons idéer at kende, ham som efter 1ste Verdenskrig foreslog Folkeforbundet, som efter 2nden Verdenskrig skulle manifestere sig som Forenede Nationer. Men Wilson chokerede Liang og fik ham til at indse at Vesten var ustoppelig i sin grådighed og ekspansionisme.

I sit 5-bindsværk om det amerikanske folks historie fra 1901, beskrev Wilson Philippinerne som ”the new frontiers.” Og Præsident Roosevelt erklærede i en tale i 1902 i San Francisco, mens Liang var i landet, at han, når han stod foran Stillehavet ved USA’s grænse, fandt det uforståeligt, at man kunne være andet end ekspansionist. (Mishra 2013:171f).

Asiatiske turister består ikke længere af busser fyldt med japanske turister, de ligner i højere grad europæere og amerikanere på jagt efter oplevelser. Fra højre, kvinde der betragter en af Degas små danserinder på Musee d'Orsay i Paris. Øverst til højre: et kinesisk ægtepar ved resterne af Berlinmuren, og nederst hvad jeg tror er Sydkoreanere på Ramblaen i Barcelona. Fotos Lars Andreassen.

Asiatiske turister består ikke længere af busser fyldt med japanske turister, de ligner i højere grad europæere og amerikanere på jagt efter oplevelser. Fra højre, kvinde der betragter en af Degas små danserinder på Musee d’Orsay i Paris. Øverst til højre: et kinesisk ægtepar ved resterne af Berlinmuren, og nederst hvad jeg tror er Sydkoreanere på Ramblaen i Barcelona. Fotos Lars Andreassen.

I 1911 kom den nationalistiske revolutionen til Kina ledet af Guomindang med Sun Yat-sen i spidsen. Byboerne flagede med det nye nationalistflag og klædte sig i habit – vestens klædedragt. Sun blev også vinder af landets første frie valg i 1912. Men med revolutioner følger intriger og en general fra revolutionen – Yuan Shikai – kuppede partiet, sendte Sun Yat-sen i eksil – på Taiwan, hvor Guomindang-partiet den dag i dag er det førende parti – og gjorde en modvillig Liang til justitsminister.

Yuans regering overtog et land i finansiel krise fra Qing-dynastiet og var derfor stadig særdeles sårbart over for Vestens ”frihandelspolitik”. Man måtte ud på lånemarkederne og inden længe sad kreditorernes mænd nærmest i den kinesiske regering, og da Kina opgav at betale sin gæld købte kreditorerne minerne og jernbanerne – med andre ord, de købte landet.

Også japanerne, som længe havde kopieret Vestens kolonialisme, var tilstede i Kina og krævede mere territorium, og i dette kaos af vestlige interessenter, japansk undertrykkelse, mafiastridigheder og krigsherrer voksede Mao Zedongs (1893-1976) generation op.

Omkring afslutningen af 1ste Verdenskrig forsøgte Liang ihærdigt at lempe Kina ind i det internationale økonomiske system. Og som en del af Versailles-forhandlingerne lykkedes det at få sendt en flok prominente arbejdere til Frankrig for at studere. Blandt disse var foruden Mao, Zhou Enlai (1898-1976) og Deng Xiaopeng (1904-1997). Deng var det, der efter Maos død åbnede for økonomiske reformer, og lagde fundamentet for det Kina vi kender i dag. Et autokratisk kapitalistisk system ikke ulig det, Liang mente var det rette for riget i midten.

I øvrigt stod en anden af forrige århundredes vigtigste mænd, Ho Chi Minh – den eneste, der har besejret amerikanerne – uden for Spejlsalen i Versailles og bankede på dørene til ”fredsforhandlingerne” efter 1ste Verdenskrig, mens de allierede delte verden i mellem sig. Ho Chi Minh måtte rejse tomhændet hjem, hvor han allierede sig med kommunismen i sit forsøg på at redde Vietnam ud af franskmændenes klør. Hvorfor stod han dér, Ho Chi Minh, jo fordi franskmændene med henvisning til idealerne frihed, lighed og broderskab havde indrulleret 100.000 vietnamesere i den franske hær mod til gengæld at give Vietnam selvstyre på et eller andet tidspunkt. (Mishra 2013:193). Det selvstyre måtte vietnameserne som bekendt kæmpe sig til.

Islams Luther, Jamed al-Din al Afghani

Al Afghani (1838-1897) blev nævnt ovenfor i forbindelse med tobaksrevolutionen i Iran i 1891. Han var en kontroversiel mand, som også blev smidt ud af Istanbul i 1871 og fra Egypten i 1879. Han står som Gudfader til den islamiske revolution, men han kunne lige så vel have stået fader til den islamiske reformation, som mange – heriblandt Niall Fergusons kone, Ayaan Hirsi Ali – efterlyser i dag.

Lige så ukendt al Afghani er i vesten lige så indflydelsesrig har han været i den muslimske verden, hvor hans anti-imperialistiske genrejsningstanker vandt gehør hos såvel venstreorienterede sekularister som hos pan-arabister, pan-islamister og salafister i så vidt forskellige lande som Egypten, Pakistan, Indien, Afghanistan og Malaysia.

Al-Afghani så uddannelse som årsagen til ulighederne mellem vesten og resten. I 1879 skrev han: ”don’t you know that the power of the westerners and their domination over you came about through their advance in learning and education, and your decline in those domains.” (Mishra 2013:59).

”The glorious milla [islamic people] was humiliated. All these things happened from lack of vigilance, laziness, working too little, and stupidity … Are we not going to take an example from the civilized nations? Let us cast a glance at the achievements of others. By effort they have achieved the final degree of knowledge and the peak of elevation. For us too all the means are ready, and there remains no obstacle to our progress. Only laziness, stupidity, and ignorance are obstacles to [our] advance.” (fra Mishra 2013:70).

Efter at have studeret den franske historiker Francois Guizot, der hævdede at protestantismen var afgørende i Europæisk historie, bekræftedes al Afghani i sit ønske om at revitalisere og reformere den islamiske kultur gennem en syntese med vestlig videnskab – og gerne med ham selv i rollen som Luther. (Mishra 2013: 83).

Men han var altså for radikal for datidens lokale muslimske magthavere og blev som nævnt smidt ud fra flere af de lande, han besøgte. Han angreb osmannerne for at være bagudskuende, madrasserne (koranskolerne) for at være bagstræberiske og forhindre nye erkendelser, han mente at Profetens Sharia var åben for revision. (Mishra 2013: 70 og 84).

Men ingen med magt lyttede og lige så langsomt blev han konfrontatorisk og mere og mere kritisk over for modernisering. Han slog sig på religiøst funderet nationalisme, på pan-arabisme – han ligefrem opfordrede til hellig krig. (Mishra 2013:89).

Rashid Rida tog al Afghanis pan-islamiske idéer til sig og inspirerede herigennem til dannelsen af Det muslimske broderskab, som Hassan al-Banna stiftede i 1928. Og heri finder vi Sayyed Qutb som måske islamismens væsentligste ideolog. Senere finder disse tanker vej til Afghanistan med Ayman al-Zawahiri, ham der skulle tage over efter Osama bin Laden.

Således går der en linje fra den mand, der ønskede at reformere islam og åbne den for vestlig videnskab og modernisering til Osama bin Laden, en mand der ville det absolut modsatte og som stod bag det værste terrorangreb mod Vesten nogensinde.

Konklusion

Hvad kan vi lære af Mishras historie fra kolonierne? Jeg er ikke i tvivl om, at arven fra Oplysningen er de vestlige værdier, og at det er dem velstanden og velfærden bygger på – for ikke at tale om ligheden, retssystemerne og de øvrige institutioner i demokratierne. Det er, som vi siger, denne arv, der udgør det moderne. Og det er vores forvaltning af den, der i forrige århundrede fik mange til at vende sig mod moderniteten. Undertrykkelse og modernitet er associerede fænomener for mange i den ikke-vestlige del af verden.

Konvergens? Kan hænde, at asiater gerne vil ligne vesterlændinge være hvide, have rundere øjne, men indflydelsen går begge veje. En ung asiat i en reklame for Hugo Boss - og billedet er taget på Kurfystendam i Berlin. I 2014 vandt den kineseren Liao Fan i øvrigt Sølvbjørnen for bedste mandlige skuespiller og Guldbjørnen gik til den film, "Black Coal, Thin Ice", han spillede med i. Sølvbjørnen for bedste kvindelige skuespiller gik til Haru Kuroki fra Japan.

Konvergens? Kan hænde, at asiater gerne vil ligne vesterlændinge være hvide, have rundere øjne, men indflydelsen går begge veje. En ung asiat i en reklame for Hugo Boss – og billedet er taget på Kurfystendam i Berlin. I 2014 vandt den kineseren Liao Fan i øvrigt Sølvbjørnen for bedste mandlige skuespiller og Guldbjørnen gik til den film, “Black Coal, Thin Ice”, han spillede med i. Sølvbjørnen for bedste kvindelige skuespiller gik til Haru Kuroki fra Japan.

Der er heller ikke den store tvivl om, at det var de samme værdier, videnskaben, teknologien og industrialiseringen, der fik vestens filosoffer, forretningsmænd, politikere og folk i almindelighed til at føle sig kulturelt overlegne. Og al-Afghani gjorde klart opmærksom på, at det netop var disse fænomener, der i hans tid, der var årsag til følelsen af underlegenhed i de regioner og lande, han rejste i. Og det var først, da han ikke fandt ører for integrationen af disse moderne værdier i den islamiske kulturssfære, han vendte sig mod dem. Og ørerne fandt han ikke, fordi magthaverne i alliancer med imperialisterne havde det, som de gerne ville have det-

Mishra gør klart rede for, at vestens imperialister kom ridende med løfter om lighed, frihed og broderskab, men aldrig rigtig udbredte idealerne til folkene, men i højere grad blot udnyttede de fordele, de gav. Man mente ikke, at ”de andre” ville kunne forvalte idealerne og i stedet allierede man sig med eliterne i jagten på ressourcer og rigdomme, mens lokalbefolkningerne blev holdt fast i armod – og i de værste tilfælde, tvunget ud i armod. Det kan derfor ikke undre, eller det bør ikke undre, at vi i vesten mødes med en vis skepsis.

For mig er det med til at dæmpe frygten for Resten, fordi deres måde at agere på giver langt mere mening med Mishras perspektiv for øje. Det giver mening, at Iranerne vil have atomvåben. Fuldstændig som det gjorde for den legendariske politolog, Kenneth N. Waltz, som i artiklen Why Iran Should get the Bomb argumenterede for, at Iran ville slappe mere af, såfremt de fik atomvåben, sådan som f.eks. Maos Kina i sin tid blev mindre krigerisk, da de erhvervede sig bomben. Nu er der så indgået en aftale om Irans atomprogram, sanktionerne lempes og landet har mulighed for at melde sig ind i den internationale økonomi, og der er, som vi ved fra den grønne bevægelse i 2009, en stor del af befolkningen, der ønsker sig netop det – et normalt liv. Ikke sjældent er nutidens reformvenlige – skal vi tro Sahar Delijani – børn af de sekulære kræfter, hvis revolution blev stjålet af Ayatollaherne efter 1979. Og deres aspirationer ligner vores?

Mousavis tilhængere samlet i Tehrans gader den 18. juni 2009, mens de protesterer mod Ayatollahernes valgsvindel. De fik tæsk og har i nogen grad resigneret, men reformkræfterne ligger latent i Iran og venter på det rette tidspunkt. Det er i hvert fald det indtryk, man får ved læsning af Sahar Delijani. Foto Hamed Saber. Wiki commons.

Mousavis tilhængere samlet i Tehrans gader den 18. juni 2009, mens de protesterer mod Ayatollahernes valgsvindel. De fik tæsk og har i nogen grad resigneret, men reformkræfterne ligger latent i Iran og venter på det rette tidspunkt. Det er i hvert fald det indtryk, man får ved læsning af Sahar Delijani. Foto Hamed Saber. Wiki commons.

Det giver også langt bedre mening, at Kineserne virker så aggressive i havene syd for dem. De er nervøse for at Amerikanerne skal blokere tilgangen til deres havne, forklarer Jørgen Ørstrøm Møller til Mathias Terp i printudgaven af Ræson 03/15: ”Fra en kinesisk synsvinkel føler man sig stadigvæk betydelig usikkerhed. Man føler sig ubekvem ved at USA militært set ville være i stand til at blokere for skibsfarten til Kina.”

Og de giver pludselig uhyggelig god mening, når den Egyptiske feminist Mona Eltahawy, i ”Jomfruhinder og Hijab” antyder, at Saudi Arabien kan gøre lige, hvad de vil mod kvinder, så længe de bruger deres mange oliepenge på at købe våben i vesten. Måske vi skulle støtte feministiske kræfter i Mellemøsten, frem for vestlige våbenproducenter – det ville være mere i overensstemmelse med vores ligheds- og frihedsidealer.

Således er mønsteret på mange måder det samme efter Berlinmurens fald, som det var før. Frihed, lighed og broderskab er godt, men det er en god handel også. Men som billederne på denne blog viser, så er ikke alt Vesten mod Resten, der er også en fortælling om konvergens i gang, en fortælling om stadig større udveksling mellem folkene, ikke mindst pga. den voksende asiatiske middelklasse, som rejser længere og længere ud. Vi vesterlændinge bliver mere og mere eksotiske.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vidanserforlidt.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1.247 tanker om "Imperialismens kopernikanske vending"

 1. Spændende indlæg. Et par hurtige tanker og anbefalinger:

  Dit indlæg får mig også til at tænke på Berlinkonferencen i 1885, hvor de europæiske lande fordelte det afrikanske kontinent mellem sig, ved at tegne nogle relativt arbitrære streger på et kort – landegrænser der den dag i dag i høj grad stadig eksisterer. Ikke så underligt, at afrikanske lande har haft svært ved at få fodfæste, når man tænker på at mange af dem startede sin eksistens ved at blive opfundet af en flok hvide mænd nogle tusinde kilometer. Netop Congo og Belgien som du nævner er særligt interessant her. Congo blev ikke engang tildelt et land, ligesom de andre afrikanske “nationer”, men givet til en person – Kong Leopold af Belgien. Med et slag blev alle de folk der tilfældigvis boede i det område der nu blev kaldt Congo undersåtter af Leopold.

  Jeg vil i øvrigt anbefale dig Lisa Lowes The Intimacies of Four Continents (http://www.amazon.com/dp/0822358751/ref=cm_sw_r_tw_dp_SUNtwb0ZMM4G6), hvor hun beskriver hvordan kolonialismen (og den racisme den afhang af) udviklede sig ved at udnyttelsen af (ikke-hvide) mennesker skete skiftevis på flere kontinenter – inkl. det nordamerikanske. Hun beskriver blandt andet om at det kun var muligt at afskaffe slaveriet, fordi man på diverse plantations kunne erstatte slavearbejdskraften med ekstremt billig importeret arbejdskraft fra Asien. Blandt andet folk fra Hong Kong, hvor love, efter briterne overtog området, etablerede selv de indfødte som det Lowe kalder “transients” og kunne deporteres for et godt ord. Så mens imperialismen i den ene ende af verden hævdede (endelig), at leve op til sine idealer om frihed ved at sætte slaverne på f.eks. caribiske sukkerplantager fri, var det kun økonomisk muligt fordi Vesten i Asien nu bedrev en ny, anderledes udnyttelse af en anden ikke-hvid befolkning.

  I forhold til denne globale udnyttelse af ikke-hvide mennesker, hvor udnyttelser (både i forhold til krop og land) hænger sammen på tværs af landegrænser og kontinenter, og afhænger af hinanden i komplekse sammenspil, er der også nogle interessante overlap mellem de pan-arabiske bevægelser du nævner, og sorte frihedskæmpere i USA. Især Malcolm X blev (især efter hans udtræden af Nation of Islam), stærkt inspireret af både sekulære pan-arabiske bevægelser og mere religiøst funderede nationalismer i Mellemøsten og Afrika. Sohail Daulatzai skriver i Black Star, Crescent Moon (http://www.amazon.com/Black-Star-Crescent-Moon-International/dp/0816675864) om hvordan Malcolm dannede sig et politisk udsyn der var stærkt globalt og forbandt sorte menneskers lidelser på tværs af kontinenter.

  • Tak for kommentaren: Lisa Lowe er røget på ønskesedlen. Det er interessant med disse sub-narrativer, der ligesom løber under Mainstream-narrativen, eller måske bare historier fra andres perspektiver. Måske er det blot fordi de er relativt nye for mig, men jeg synes ofte analyserne i og af Geopolitiken mangler perspektivet fra de andre, hvorfor konklusionen blot bliver at fjenden er tosset og uforklarlig.

   Men som antydet: jeg tror ikke, de blot er nye for mig, men ukendte for de fleste. Det ærgrer mig lidt, at jeg ikke i ovenstående fik gengivet historien om den ISIS-kriger, der stampede Sykes-Picotlinjen, som noget af det første …

   De gamle narrativer – historiens begivenheder – spiller en rolle for de handlinger, der sker i verden lige nu. Og har vi ikke det med, jamen så bliver analyserne mangelfulde, og de handlingsmuligheder, der åbnebares gennem disse analyser ligeså.

  • Hello! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask.
   Does operating a well-established blog like yours require a
   massive amount work? I am completely new to
   running a blog however I do write in my diary
   everyday. I’d like to start a blog so I can easily share my
   own experience and feelings online. Please let me know if
   you have any kind of recommendations or tips for brand new aspiring bloggers.
   Thankyou!

 2. Сайт http://online24.site для представительниц прекрасной половины человечества даёт возможность почитать новости в рубриках – интересные факты из первых рук.

 3. Pingback: Google

 4. Pingback: forbidden playground

 5. Pingback: 16 noyabra 2036

 6. Pingback: blacked nicole aniston i just want sex part 4

 7. Pingback: NFL DFS

 8. Pingback: Take my online class

 9. Pingback: College Sports Overload

 10. Pingback: best portable vaporizer

 11. Pingback: freshamateurs35 abdu23na6123 abdu23na51

 12. Pingback: tubepla735 afeu23na8574 abdu23na40

 13. Pingback: newtube tube planet446 afeu23na2748 abdu23na18

 14. Pingback: 981fpb474WR

 15. Pingback: hdmobilesex.me

 16. Hi,I am trying to contact you by phone without success. I am wanting to purchase Maasai Bibles, Swahili Bibles and some English Bibles. It appears that many are out of stock. Maybe you have restocked…please advice. Thank you. kratom for sale

 17. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he actually bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If possible, as you change into expertise, would you thoughts updating your weblog with extra details? It is extremely helpful for me. Huge thumb up for this blog put up! warnings for venlafaxine.

 18. Pingback: paddle board

 19. Pingback: app apk download for windows 7

 20. Pingback: dispensary near me

 21. Pingback: popular vibrators

 22. Pingback: dank vapes

 23. Pingback: generic ventolin

 24. Pingback: ciprofloxacin hydrochloride

 25. Pingback: buy naltrexone online usa

 26. Pingback: dildos

 27. Pingback: jelly dildo

 28. Pingback: Dank Carts

 29. Pingback: Consultant SEO

 30. Pingback: crystal meth for sale

 31. Pingback: English bulldog puppies for sale

 32. Pingback: احذية رجالى

 33. Pingback: buy CBD oil

 34. Pingback: best CBD oil for sleep

 35. Pingback: best CBD cream for arthritis pain

 36. Pingback: best CBD gummies

 37. Pingback: buy CBD oil

 38. Pingback: best CBD oil for sleep

 39. Pingback: CBD oil for anxiety

 40. Pingback: best CBD oil for arthritis

 41. Pingback: best CBD oil for anxiety

 42. Pingback: best CBD oil for pain

 43. Pingback: best CBD oil

 44. Pingback: best CBD capsules

 45. Pingback: best CBD oil

 46. Pingback: best CBD oil

 47. Pingback: best CBD oil

 48. Pingback: best CBD oil

 49. Pingback: pc games

 50. Pingback: free app download

 51. Pingback: app download for windows

 52. Pingback: app download for windows

 53. Pingback: app for laptop

 54. Pingback: tylenol stock price

 55. Pingback: apps download for pc

 56. Pingback: games download for windows

 57. Pingback: apps download for pc

 58. Pingback: chloroquine tablets brand india

 59. Pingback: app free download for windows 10

 60. Pingback: free download for windows 10

 61. Pingback: free download for windows 10

 62. Pingback: free download for laptop pc

 63. Pingback: vape shop near me

 64. Pingback: knight rider

 65. Pingback: DR. MANPREET BAJWA CBD Scammer

 66. Pingback: best CBD oils UK

 67. Pingback: CBD oils UK

 68. Pingback: CBD

 69. Pingback: buy CBD oils

 70. Pingback: CBD oil for depression

 71. Pingback: best CBD oils

 72. Pingback: buy CBD oils

 73. Pingback: hydroxychloroquine 200 mg tablets

 74. Pingback: Research chemicals for sale

 75. Pingback: send large file

 76. Pingback: online brands

 77. Pingback: wartaekonomi

 78. Pingback: Work from Home Jobs

 79. Pingback: Work from Home Jobs

 80. Pingback: Earn Money Online

 81. Pingback: Make Money Fast

 82. Pingback: Work from home

 83. Pingback: pc games download

 84. Pingback: app apk download for pc

 85. Pingback: pc games for windows 7

 86. Pingback: apk free download for pc windows

 87. Pingback: app apk for pc

 88. Pingback: app for pc download

 89. Pingback: pc apps for windows 10

 90. Pingback: free download for windows 8

 91. Pingback: free download for windows 7

 92. Pingback: free download for windows pc

 93. Pingback: free download for pc

 94. Pingback: free download for windows 8

 95. Pingback: kratom near me

 96. Pingback: watermelon disposable vape

 97. Pingback: посмотреть видео my VIDEO для ночных игр

 98. Pingback: Umzugsfirma Wien

 99. Pingback: Jed Fernandez

 100. Pingback: AC maintenance in dubai

 101. Pingback: comprar seguidores instagram

 102. Pingback: maine coon kittens for sale

 103. Pingback: fake money for sale

 104. Pingback: Buy fake money online

 105. Pingback: kratom near me

 106. Pingback: kratom near me

 107. Pingback: London escort

 108. Pingback: cbd for cats

 109. Pingback: cbd for pain

 110. Pingback: Sonia Randhawa

 111. Pingback: maeng da kratom

 112. Pingback: Sonia Randhawa

 113. Pingback: Sonia Randhawa

 114. Pingback: 5euros

 115. Pingback: Sonia Randhawa

 116. Pingback: Sonia Randhawa

 117. Pingback: Herbal incense

 118. Pingback: careprost bimatoprost ophthalmic solution 0.03

 119. Pingback: consultant seo

 120. Pingback: 5euros

 121. Pingback: Webinar

 122. Pingback: سکس زن حشری میانسال با پسر ۱۸ ساله خوشگل

 123. Pingback: big black cock enter's rajapandi's tender asshole

 124. Pingback: buy CBD

 125. Pingback: Handlateknik

 126. Pingback: كبرياء

 127. Pingback: عزة

 128. Pingback: الخيانة

 129. Pingback: خيال

 130. Pingback: حزن و الم

 131. Pingback: Escort amsterdam

 132. Pingback: Kratom near me

 133. Pingback: buy chloroquine phosphate

 134. Pingback: RoyalCBD.com

 135. Pingback: https://royalcbd.com/category/local-guides/

 136. Pingback: terpenes

 137. Pingback: RoyalCBD.com

 138. Pingback: Royal CBD

 139. Pingback: RoyalCBD.com

 140. Pingback: RoyalCBD

 141. Pingback: RoyalCBD.com

 142. Pingback: RoyalCBD

 143. Pingback: Royal CBD

 144. Pingback: cbg cbda cbn cbc cbdv

 145. Pingback: RoyalCBD.com

 146. Pingback: RoyalCBD

 147. Pingback: https://royalcbd.com/cbd-dosage-for-dogs

 148. Pingback: cbd oil wyoming

 149. Pingback: west virginia

 150. Pingback: https://royalcbd.com/wisconsin/

 151. Pingback: https://royalcbd.com/washington-dc/

 152. Pingback: virginia

 153. Pingback: oklahoma cbd

 154. Pingback: washington state

 155. Pingback: is cbd legal in utah

 156. Pingback: is cbd legal in tennessee

 157. Pingback: RoyalCBD

 158. Pingback: cbd oil texas

 159. Pingback: nevada

 160. Pingback: https://royalcbd.com/missouri/

 161. Pingback: minnesota

 162. Pingback: massachusetts cbd

 163. Pingback: RoyalCBD.com

 164. Pingback: Royal CBD

 165. Pingback: cbd oil timeline

 166. Pingback: Royal CBD

 167. Pingback: cbd oil recipes

 168. Pingback: vaping cbd oil e liquid

 169. Pingback: what does cbd oil taste like

 170. Pingback: Royal CBD

 171. Pingback: RoyalCBD.com

 172. Pingback: RoyalCBD

 173. Pingback: RoyalCBD.com

 174. Pingback: cbd oil side effects

 175. Pingback: https://royalcbd.com/cbd-legal-status/

 176. Pingback: Royal CBD

 177. Pingback: Royal CBD

 178. Pingback: how does cbd work

 179. Pingback: RoyalCBD

 180. Pingback: Juul Pods

 181. Pingback: MILF

 182. Pingback: lesbian porn world

 183. Pingback: suche freundin

 184. Pingback: rust custom maps list

 185. Pingback: Skyline Properties

 186. Pingback: Electrician SEO

 187. Pingback: pc apps for windows 8

 188. Pingback: laptop app free download

 189. Pingback: games for pc download

 190. Pingback: pc games for windows 8

 191. Pingback: download apk app for pc

 192. Pingback: Fakaza mp3 download

 193. Pingback: Escort amsterdam

 194. Pingback: Health Coaches

 195. Pingback: anvelope chisinau

 196. Pingback: options trading

 197. Pingback: Online Impacts

 198. Pingback: Computer hilfe

 199. Pingback: affiliate link

 200. Pingback: canada news website

 201. Pingback: oyo hotel promo codes

 202. Pingback: Cavachon

 203. Pingback: THC VAPE OIL

 204. Pingback: dank cartridge Flavors

 205. Pingback: Pc hilfe rüti

 206. Pingback: Escort amsterdam

 207. Pingback: Group Benefits Chicago

 208. Pingback: traveler

 209. Pingback: Corporate Speaker

 210. Pingback: cotton biker shorts

 211. Pingback: vacation

 212. Pingback: legit counterfeit money for sale

 213. Pingback: male masturbators

 214. Pingback: hound

 215. Pingback: undetectable counterfeit money for sale

 216. Pingback: اغاني

 217. Pingback: mymvrc.org

 218. Pingback: STUDY IN AUSTRALIA FOR INDIAN STUDENTS

 219. Pingback: app download for windows 7

 220. Pingback: health insurance broker

 221. Pingback: Employee health insurance plans

 222. Pingback: health insurance broker

 223. Pingback: Employee benefits

 224. Pingback: Thai Buz

 225. Pingback: tierphysiotherapie

 226. Pingback: cannabis4homes.com

 227. Pingback: wooden plate

 228. Pingback: London’s heart of music

 229. Pingback: suction cup dildo

 230. Pingback: gel polish

 231. Pingback: gamdom

 232. Pingback: bitsler

 233. Pingback: Шины в Кишиневе

 234. Pingback: wolfbet

 235. Pingback: Research

 236. Pingback: job

 237. Pingback: Small Business financing

 238. Pingback: Visa

 239. Pingback: male masturbators

 240. Pingback: start your own internet marketing business

 241. Pingback: Denver SEO agency

 242. Pingback: Denver Furnace Repair

 243. Pingback: colorado seo

 244. Pingback: اغانى شعبى

 245. Pingback: home bartender

 246. Pingback: seo expert

 247. Pingback: Computer recycling bracknell

 248. Pingback: pubg mobil hile satın al

 249. Pingback: Plastic Surgery in Turkey

 250. Pingback: exchange crypto

 251. Pingback: tadalafil 10mg cost

 252. Pingback: Boxer Puppies For Sale

 253. Pingback: Persian Kittens For Sale Near Me

 254. Pingback: Puppies for sale

 255. Pingback: THC VAPE JUICE

 256. Pingback: lasix 100mg price

 257. Pingback: Credit Sweep scam

 258. Pingback: furosemide 40mg pills

 259. Pingback: propecia 1mg coupon

 260. Pingback: lexapro 20 mg coupon

 261. Pingback: find a builder

 262. Pingback: dinh cu canada

 263. Pingback: kaş meis feribot

 264. Pingback: abilify 15mg tablet

 265. Pingback: ucuz uçak bileti

 266. Pingback: aldactone 100mg australia

 267. Pingback: allegra 120mg online

 268. Pingback: allopurinol 300mg canada

 269. Pingback: redclovefoods

 270. Pingback: amoxicillin 500mg cost

 271. Pingback: cociclosets

 272. Pingback: ampicillin 250 mg cheap

 273. Pingback: hat macca lam dong

 274. Pingback: antabuse 250mg canada

 275. Pingback: where to buy antivert 25 mg

 276. Pingback: best sex toys for women

 277. Pingback: blogcaodep.com

 278. Pingback: cheap arimidex 1mg

 279. Pingback: look here ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

 280. Pingback: tamoxifen 10 mg united states

 281. Pingback: ashwagandha 60caps prices

 282. Pingback: cell phone

 283. Pingback: tabakvervanger

 284. Pingback: wasmachine kapot

 285. Pingback: atarax 25mg australia

 286. Pingback: augmentin 250/125mg uk

 287. Pingback: mah na mah na

 288. Pingback: usa online vape shops

 289. Pingback: tabakvervanger

 290. Pingback: buy hemp oil online

 291. Pingback: how to buy avapro 150 mg

 292. Pingback: solar panel for tubewell

 293. Pingback: cheapest baclofen 25 mg

 294. Pingback: https://www.telocard.com/

 295. Pingback: bactrim 400/80 mg tablet

 296. Pingback: Gerüstbau

 297. Pingback: Buy hand raised Australian shepherds

 298. Pingback: ebay

 299. Pingback: cheapest benicar 40mg

 300. Pingback: granül klor

 301. Pingback: Premarin 0,3 mg otc

 302. Pingback: Sniper rifles for sale

 303. Pingback: https://montanagunsforsale.com/product/glock-19-gen5-mos-fs-semi-auto-pistol-for-sale-2/

 304. Pingback: Gun Shop Near Me

 305. Pingback: Magic Mush Rooms

 306. Pingback: fluffy kittens for sale

 307. Pingback: blue nose pitbull puppies for sale

 308. Pingback: hard sex video

 309. Pingback: CBD Oil Extract

 310. Pingback: virtual credit card buy

 311. Pingback: hat-hanh-nhan.mystrikingly.com

 312. Pingback: hat macca uc

 313. Pingback: Dank Vapes

 314. Pingback: virtual card buy for online shopping

 315. Pingback: popo kaldırma

 316. Pingback: su arıtma cihazı filtresi

 317. Pingback: ziraat bankası sim kart bloke kaldırma

 318. Pingback: pleasure ring for couples

 319. Pingback: hrdf trainer penang

 320. Pingback: canlı haberler

 321. Pingback: Akbank Öğrenci Kredi Kartı

 322. Pingback: Buy Muha Meds Wholesales

 323. Pingback: Nahrungsergänzungsmittel

 324. Pingback: social media marketing HRDF Program

 325. Pingback: Tenuate retard

 326. Pingback: thc vape juice

 327. Pingback: Fish scale coke

 328. Pingback: Pure Colombian Cocaine

 329. Pingback: Change DMT

 330. Pingback: Murang'a University

 331. Pingback: Maltipoo puppies

 332. Pingback: strong herbal incense for sale

 333. Pingback: Fire Herbal Incense

 334. Pingback: Buy Methadone 10mg online

 335. Pingback: Dank Vapes

 336. Pingback: brazzers

 337. Pingback: film

 338. Pingback: film

 339. Pingback: Custom Cotton tote bags

 340. Pingback: High fashion jewellery

 341. Pingback: Authority backlinks

 342. Pingback: btc canada

 343. Pingback: pubg mobile hile

 344. Pingback: Tech Slot

 345. Pingback: Fancy Text Generator

 346. Pingback: SEA VOYAGES

 347. Pingback: Buy Morphine 60mg online

 348. Pingback: the best erectile dysfunction pills

 349. Pingback: monkeys for sale

 350. Pingback: birds for sale in houston

 351. Pingback: kittens for sale

 352. Pingback: baby toucan

 353. Pingback: parrots for sale near me

 354. Pingback: sibil çetinkaya

 355. Pingback: Buy Codeine 30/500mg online

 356. Pingback: Buy Norco 10/325mg online

 357. Pingback: TOYOTA

 358. Pingback: internet canada

 359. Pingback: buy runtz online

 360. Pingback: BUY RESEARCH CHEMICALS

 361. Pingback: how to use a huge dildo

 362. Pingback: güvenlik soruþturmasýnda nelere bakýlýr

 363. Pingback: 샌즈카지노

 364. Pingback: 우리카지노

 365. Pingback: 퍼스트카지노

 366. Pingback: K Cloud Accounting Singapore

 367. Pingback: 메리트카지노

 368. Pingback: 코인카지노

 369. Pingback: BUY RESEARCH CHEMICALS

 370. Pingback: عکس سکسی

 371. Pingback: haze berry strain

 372. Pingback: Buy Jungle boys online

 373. Pingback: guaranteed signups

 374. Pingback: https://magicmushroomshopusa.com/product-tag/magic-mushroom-spores-usa/

 375. Pingback: russian audiobooks online

 376. Pingback: 5 meo dmt for sale

 377. Pingback: خرید فالوور ارزان

 378. Pingback: detectives in spain

 379. Pingback: agencia detectives

 380. Pingback: Gorilla Glue Strain

 381. Pingback: Angela White Porn

 382. Pingback: Lisa Ann Porn

 383. Pingback: Women’s Crocodile Leather Patterned Shoulder Bag

 384. Pingback: Mantazol Krem

 385. Pingback: lanyard printing

 386. Pingback: Mink Eyelashes Set

 387. Pingback: Women’s 3D Thick False Eyelashes 5 Pair Set

 388. Pingback: Women`s Professional Make up Tool Set

 389. Pingback: Soft Faux Mink Individual Lashes

 390. Pingback: Reusable Mink Eyelashes

 391. Pingback: Makeup Brushes Set

 392. Pingback: Professional Makeup Brushes

 393. Pingback: Waterproof Eyelash Glue

 394. Pingback: Nail Polish Remover Cotton Wipes Set

 395. Pingback: Professional Ceramic Hair Curler

 396. Pingback: Mink Magnetic Eyelashes

 397. Pingback: Nail Art Dotting Pens Set

 398. Pingback: Makeup Eyeshadow Palette

 399. Pingback: 3D Faux Eyelashes Set

 400. Pingback: Astronomi ve Uzay Bilimleri Konu Anlatýmý

 401. Pingback: Waterproof Lipstick Set

 402. Pingback: Aloe Lip Balm For Women

 403. Pingback: Colorful UV and LED Nail Gel

 404. Pingback: Flower Nail Stickers

 405. Pingback: Anti-aging Face Steamer

 406. Pingback: Disposable Eyelash Brushes Set

 407. Pingback: Waterproof Shimmer Lipstick

 408. Pingback: Goat Hair Eye Makeup Brushes 15 Pcs Set

 409. Pingback: Elegant Pearls Hairband for Women

 410. Pingback: Set of 50 Metal Alligator Hair Clips

 411. Pingback: Gradient Color Nail Art Brush

 412. Pingback: Mink Hair False Eyelashes Set

 413. Pingback: Black and White Disposable Lipgloss Brush 50 Pcs Set

 414. Pingback: Y Shaped Facial Massage Roller

 415. Pingback: pill

 416. Pingback: Aluminium Foil Nail Polish Remover

 417. Pingback: Eyelash Brushes Disposable

 418. Pingback: Crystal Nail Art Brush

 419. Pingback: nytimes

 420. Pingback: norwaytoday

 421. Pingback: dutchnews

 422. Pingback: cphpost

 423. Pingback: gay hub

 424. Pingback: 1xbet ug

 425. Pingback: remote dildo

 426. Pingback: intimacy suppositories

 427. Pingback: mature porn

 428. Pingback: مباريات اليوم

 429. Pingback: شعبى

 430. Pingback: Japanese Porn

 431. Pingback: TransHub

 432. Pingback: xnxx sister

 433. Pingback: c34r54wxw4r34c3

 434. Pingback: langley plumber

 435. Pingback: bisacodyl over the counter

 436. Pingback: offerweightloss.com weight loss dieting tips

 437. Pingback: social media audit

 438. Pingback: venlafaxine without a doctor prescription

 439. Pingback: rottweiler puppies for sale

 440. Pingback: french bulldog puppies for sale

 441. Pingback: amitriptyline 50mg for sale

 442. Pingback: buy moon rocks online

 443. Pingback: Twink Gay Porn

 444. Pingback: 온라인홀덤

 445. Pingback: MILF Porn

 446. Pingback: Best Digital Marketing Services

 447. Pingback: Mountain bike clothing

 448. Pingback: alendronate 35 mg nz

 449. Pingback: best kratom vendors

 450. Pingback: nitrofurantoin 100 mg otc

 451. Pingback: glipizide for sale

 452. Pingback: best broker for loan

 453. Pingback: KING LOUIE DANK VAPES

 454. Pingback: 샌즈카지노

 455. Pingback: 우리카지노

 456. Pingback: 메리트카지노

 457. Pingback: 퍼스트카지노

 458. Pingback: 코인카지노

 459. Pingback: Buy Weed Online

 460. Pingback: romanticnight.eu

 461. Pingback: scratcher game

 462. Pingback: sumatriptan for sale

 463. Pingback: check out canada immigration news

 464. Pingback: Image quotes

 465. Pingback: AnaGlobal

 466. Pingback: best cbd oil

 467. Pingback: https://www.bellevuereporter.com/marketplace/best-cbd-gummies-for-pain-2020-buyers-guide/ best cbd gummies

 468. Pingback: cbd for anxiety

 469. Pingback: best cbd gummies

 470. Pingback: best cbd oil for dogs

 471. Pingback: best cbd for dogs

 472. Pingback: best cbd oil for dogs

 473. Pingback: workout and sex

 474. Pingback: hairless cat for sale

 475. Pingback: azathioprine 25mg no prescription

 476. Pingback: best cbd oil

 477. Pingback: can foreigners buy hdb in singapore?

 478. Pingback: best p spot massager

 479. Pingback: red maeng da kratom

 480. Pingback: green maeng da kratom

 481. Pingback: white maeng da kratom

 482. Pingback: propranolol 80mg online

 483. Pingback: dependent visa hong kong

 484. Pingback: cbd oil for dogs

 485. Pingback: cbd gummies for sale

 486. Pingback: buy cbd oil

 487. Pingback: best cbd gummies

 488. Pingback: Purchase Weed Online

 489. Because you have Jim Carry all over the place complete with his famous twirls and facial expressions. The Ace Ventura Pet Detective logo provides the biggest line payout. There are symbols that depict Carrey in his various avatars from the movie and there are caricatures of Carrey in his long cars.
  => 우리카지노 계열 대한민국 최고의 카지노사이트
  우리카지노

 490. Pingback: rotating vibrator

 491. Pingback: male masturbation techniques

 492. Pingback: Maryland Fake driver's license

 493. Pingback: 1P-LSD Blotters For Sale

 494. Pingback: order indomethacin

 495. Pingback: Gay Porn

 496. Pingback: kratom back pain

 497. Pingback: kratom for sleep

 498. Pingback: lamotrigine 100 mg united kingdom

 499. Pingback: small business credit card processing

 500. Pingback: clit sex toy

 501. Pingback: how to purchase terbinafine 250 mg

 502. Pingback: 강남안마

 503. Pingback: https://www.techfacts.de/ratgeber/ibm-spss-wofuer-eignet-sich-die-analyse-software/

 504. Pingback: 강남안마

 505. Pingback: personal loan

 506. Pingback: Weed Wax

 507. Pingback: Ben marks Mackay

 508. Pingback: car polisher

 509. Pingback: English bulldog puppies for sale

 510. Pingback: Pornhome

 511. Pingback: Outsourcing Agency

 512. Pingback: safestore auto

 513. Pingback: safestore auto

 514. Pingback: free download for windows xp

 515. Pingback: free app for laptop

 516. Pingback: gemfibrozil 300mg price

 517. Pingback: pc apk free download for windows

 518. Pingback: free download for windows 10

 519. Pingback: free download for windows pc

 520. Pingback: reparation fenetre

 521. Pingback: metoprolol 100 mg tablet

 522. Pingback: safestore auto

 523. Pingback: occult The occult witchcraft magic

 524. Pingback: Pin store

 525. Pingback: clotrimazole 10g cost

 526. Pingback: air conditioning service livonia mi

 527. Pingback: singapore divorce lawyer

 528. Pingback: divorce lawyer singapore

 529. Pingback: download mp3

 530. Pingback: premium cigars

 531. Pingback: cook pizza dough in oven

 532. Pingback: Utah Fake driver's license

 533. Pingback: gout

 534. Pingback: art online

 535. Pingback: sensitiveskinsolution

 536. Pingback: Drive Sales for my Nail Salon

 537. Pingback: psychedelic mushroom growing kit usa

 538. Pingback: MAGIC MUSHROOM GROW KIT

 539. Pingback: Curso fingerpicking

 540. Pingback: clinico

 541. Pingback: Superslot

 542. Pingback: https://trippydelics.ca

 543. Pingback: WooCommerce Germanized Pro Download

 544. Pingback: click here

 545. Pingback: Affirmation clothes

 546. Pingback: Website agentur wald

 547. Pingback: Herbal incense

 548. Pingback: thc vape juice

 549. Pingback: learn about canada

 550. Pingback: Furniture

 551. Pingback: pinball machines for sale in sd

 552. Pingback: buy guns online private seller

 553. Pingback: shipping containers for sale maine

 554. Pingback: nagelstudio wien 21 bezirk

 555. Pingback: deficryptonews

 556. Pingback: Altrenogest Powder For Sale

 557. Pingback: como ganar dinero en internet

 558. Pingback: vcc buy

 559. Pingback: bitcoincard

 560. Pingback: Rick And Morty Pinball machine

 561. Pingback: Buy Vape Pens In Europe

 562. Pingback: shipping container wheels

 563. Pingback: Copper bracelet for sale

 564. Pingback: top sàn forex kienthucfx

 565. Pingback: mobile homes for rent

 566. Pingback: buy white runtz weed strain online

 567. Pingback: buy telegram bot script

 568. Pingback: buy delta 8

 569. Pingback: delta 8 near me

 570. Pingback: how to earn bitcoin for free

 571. Pingback: service marketplace

 572. Pingback: BEST SUPPLIMENTS FOR RACEHORSES

 573. Pingback: hk sp5 sporting pistol

 574. Pingback: cocaine delivery

 575. Pingback: Bitcoin (BTC)

 576. Pingback: Promaster Van Conversion Shop Near Me

 577. Pingback: Vidalista 60mg

 578. Pingback: bersa thunder 380

 579. Pingback: mushroom chocolate

 580. Pingback: where to buy guns online

 581. Pingback: Landlord Inspection Cleaning Services UK

 582. Pingback: Read More

 583. Pingback: Like This

 584. Pingback: Guns for sale

 585. Pingback: End Of Tenancy Cleaning Leytonstone

 586. Pingback: Web Design Guatemala

 587. Pingback: shipping containers for sale

 588. Pingback: โฟมล้างหน้าสำหรับผิวแพ้ง่าย

 589. Pingback: สายเทา

 590. Pingback: แทงหวยออนไลน์

 591. Pingback: ทางเข้า

 592. Pingback: confidence building courses

 593. Pingback: read here

 594. Pingback: Dmt for sale

 595. Pingback: Nitrile Exam Gloves

 596. Pingback: shipping container dimensions

 597. Pingback: PD Training

 598. Pingback: buy cbd hemp flowers in Europe

 599. Pingback: counterfeit money for sale

 600. I precisely had to thank you very much again. I’m not certain what I might have
  undertaken without the type of ideas revealed by you relating to
  this situation. It became a traumatic matter in my opinion,
  however , encountering your well-written strategy you treated that
  took me to jump over joy. I am happy for this guidance and in addition wish you
  find out what a powerful job you’re providing training most people all
  through your website. I am sure you’ve never got to know all of us.

  Feel free to surf to my blog post; certification course

 601. Pingback: Surgical Gloves

 602. always i used to read smaller content which as well clear their motive,
  and that is also happening with this post which I am reading at this time.

  My blog – certified ethical hacker (Pete)

 603. Pingback: thedamony

 604. Pingback: kawasaki ninja 650

 605. Pingback: dexedrine for sale

 606. Pingback: buy vyvanse online

 607. Pingback: how to play minecraft with friends

 608. Pingback: crossdress cams

 609. Pingback: moving company

 610. Pingback: Website

 611. Pingback: how to use vibrating panties

 612. Pingback: laweekly winsol review article

 613. Pingback: CLUB CANNA VAPE PEN

 614. Pingback: تحميل سكس

 615. Pingback: Website

 616. Pingback: about

 617. Pingback: موقع سكس

 618. Pingback: sex toy review

 619. Pingback: best pegging toys

 620. Pingback: crypto currency virtual card

 621. Pingback: learn more

 622. Pingback: vps server hosting

 623. Pingback: vancouver bitcoin atm

 624. Pingback: online sales

 625. Pingback: North American Bancard Agent Program

 626. Pingback: Web design Los Angeles

 627. Pingback: Digital Marketer

 628. Pingback: Kamagra

 629. Pingback: credit card processor for agents

 630. Pingback: area 51 arcade game for sale

 631. Pingback: payment aggregator

 632. Pingback: about canada

 633. Pingback: g spot vibrator

 634. Pingback: vancouver bc

 635. Pingback: nasstoy sex toy

 636. Pingback: Best Roofer In Toledo OH

 637. Pingback: Pistol Sights

 638. Pingback: gas fireplace

 639. Pingback: bàn học cho bé

 640. Pingback: W88

 641. Pingback: Architectural design

 642. Pingback: payment processing iso

 643. Pingback: merchant services iso

 644. Pingback: شركة كشف تسربات المياه بالخرج

 645. Pingback: Realistic Dildo

 646. Pingback: best sex toys

 647. Pingback: son durak escort

 648. Pingback: bondage toys for couples

 649. Pingback: photography

 650. Pingback: vibrators

 651. Pingback: merchant iso program

 652. Pingback: deuterium gas for sale

 653. Pingback: נערות ליווי בחיפה

 654. Pingback: dildo review

 655. Pingback: millionb com мобильная версия

 656. Pingback: thrusting dildo demo

 657. Pingback: homes for sale in farley iowa

 658. Pingback: phone repair irvine

 659. Pingback: porn

 660. Pingback: Glock 19 for sale

 661. Pingback: bizarre dildo

 662. Pingback: anal beads

 663. Pingback: thrusting massager

 664. Pingback: سحبة الكترونية

 665. Pingback: hospedagem site barata

 666. Pingback: homemade sex toys

 667. Pingback: SIG Sauer P210 for sale

 668. Pingback: cz scorpion evo 3

 669. Pingback: virtual card buy for online shopping

 670. Pingback: maltepe escort

 671. Pingback: istanbul pendik escort

 672. Pingback: dental plans ontario

 673. Pingback: slot online

 674. Pingback: best delta 8 gummies

 675. Pingback: iphone screen repair orange ca

 676. Pingback: electric bikes

 677. Pingback: most realistic dildo

 678. Pingback: sexual

 679. Pingback: hitet e reja shqip

 680. Pingback: buy kratom

 681. Pingback: adam and eve coupons

 682. Pingback: best realistic dildo

 683. Pingback: Hair Salon Nearby

 684. Pingback: phim sex online

 685. Pingback: Guns for Sale

 686. Pingback: aat .org

 687. Pingback: nudesy dziewczyn

 688. Pingback: strap on harness

 689. Pingback: top sex toys

 690. Pingback: best p spot massager

 691. Pingback: Porn video

 692. Pingback: silicone vibrator

 693. Pingback: vibrators for women

 694. Pingback: fblink88vn

 695. Pingback: alligator meat for sale

 696. Pingback: GOLDEN RETRIEVER PUPPIES FOR SALE

 697. Pingback: Pound of Weed for Sale

 698. Pingback: Angry Birds Sign In

 699. Pingback: over at this website

 700. Pingback: best kratom capsules

 701. Pingback: buy real Instagram likes

 702. Pingback: best delta 8

 703. Pingback: buy Instagram likes

 704. Pingback: best delta 8 THC vape cartridges

 705. Pingback: Oc phone repair

 706. Pingback: best delta 8 thc gummies

 707. Pingback: Fssai License

 708. Pingback: prediksi togel

 709. Pingback: online gamble malaysia

 710. Pingback: tides today at tides.today

 711. Pingback: Company Registration Kolkata

 712. Pingback: strap on dildo kit

 713. Pingback: Marijuana Gummies

 714. Pingback: cbd gummies for sale

 715. Pingback: delta 8 for sale

 716. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am experiencing issues with
  your RSS. I don’t understand why I am unable How To Pass Hp0-J23 Exam; http://Www.Google.Tn, join it.
  Is there anybody else getting similar RSS
  issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond?
  Thanks!!

 717. Hey are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up
  my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

  Also visit my webpage; delta 8 CBD

 718. Pingback: bachelor's degree

 719. Pingback: foreclosure fraud

 720. Pingback: student debt

 721. Pingback: pocket pal

 722. Pingback: sex toy reviews

 723. Pingback: anal butt plugs

 724. Pingback: best classic vibrators

 725. Pingback: security camera installation

 726. Pingback: BUY THC JUICE VAPE

 727. Pingback: dispensaries near me

 728. Pingback: marijuana dispensaries

 729. Pingback: albino shrooms

 730. Pingback: buy tiktok followers

 731. Pingback: ptr 9ct for sale

 732. Pingback: shop ruger guns online

 733. Pingback: vape carts for sale uk

 734. Pingback: professional movers

 735. Pingback: blog

 736. Pingback: Surat utang obligasi

 737. Pingback: Glock Guns for sale

 738. Pingback: Takeout Parksville

 739. Pingback: MURANG'A UNIVERSITY

 740. Pingback: MILF Porn Land

 741. Pingback: Project marketing Sydney

 742. Pingback: escort bayan

 743. Pingback: umraniye escort

 744. Pingback: Roofing Services

 745. Pingback: Sig Sauer P226

 746. Pingback: patio dining sets

 747. Pingback: Sand Cat

 748. Pingback: Vape Carts For Sale

 749. Pingback: 450 bushmaster ammo for sale

 750. Pingback: Multi Gym

 751. Pingback: pork belly for sale

 752. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you hire someone to do
  it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.

  many thanks

  Feel free to surf to my blog post medical coding certification (Timothy)

 753. Pingback: how to reduce belly fat

 754. Pingback: painted sheds

 755. Pingback: Michael Wisniewski CT

 756. Pingback: home removals derbyshire

 757. Pingback: top sex toys for women

 758. Pingback: موقع سكس

 759. Pingback: best software list

 760. Pingback: HBCU Olypmic Token

 761. Pingback: Firearms for sale online

 762. Pingback: where to buy mango juul pods 2021

 763. Pingback: معرفة هوية المتصل

 764. Pingback: buy weeds online Europe

 765. Pingback: kush for sale

 766. Pingback: real glo carts

 767. Pingback: rugers for sale

 768. Pingback: self healing

 769. Pingback: glycerin oil

 770. Pingback: Dịch Vụ Seo Phim hiếp dâm

 771. Pingback: 88 oxygen level

 772. Pingback: male pocket stroker

 773. Pingback: Kidney Transplant

 774. Pingback: rechargeable g spot vibrator

 775. Pingback: male enlargement pump

 776. Pingback: adult erotic short stories

 777. Pingback: w88club.com

 778. Pingback: sisli escort

 779. I am very happy to read this. This is the type of manual that
  needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs.
  Appreciate your sharing this best doc.

  Also visit my blog post – certification exams; Eric,

 780. Pingback: Where To Buy Cocaine

 781. Pingback: vaccine

 782. Pingback: happyluke โบนัส

 783. Pingback: wand vibrators

 784. Pingback: best male masturbator

 785. Pingback: adam and eve coupon codes

 786. Pingback: best way to clean sex toys

 787. Pingback: zeytinburnu escort

 788. Pingback: happyluke

 789. Pingback: comprar aceite de oliva ecologico

 790. Pingback: Local Shroom Delivery

 791. Pingback: kegels for women

 792. Pingback: thrusting sex toy

 793. Pingback: silk pajama set womens

 794. Pingback: anal sex toys

 795. Pingback: vibrating prostate massager

 796. Pingback: mersin escort

 797. Pingback: letou8889.com

 798. Pingback: vn88tnta

 799. Pingback: buy weed in South Carolina

 800. Pingback: Restaurants

 801. Pingback: fun88

 802. Pingback: thrusting p spot massager

 803. Pingback: battery powered vibrators

 804. Pingback: pocket stroker

 805. Pingback: Inogen tav portable oxygen concentrator

 806. Pingback: vacuum pump for women

 807. Pingback: lottovip

 808. Pingback: hosting deals

 809. I believe what you typed was actually very reasonable.
  However, think about this, what if you were to create a killer title?

  I am not suggesting your information is not solid., but what if you added a post title to possibly grab people’s attention? I mean Imperialismens
  kopernikanske vending | vidanserforlidt.dk is kinda
  vanilla. You could look at Yahoo’s front page and watch how they create
  article headlines to get viewers interested. You might add a video or a picture or two to
  get people excited about everything’ve got to say.

  Just my opinion, it would make your posts a little livelier.

  My web site :: promotional claim codes; Autumn,

 810. I believe what you said was very logical. But, what about this?
  suppose you were to create a killer headline? I am not suggesting your information is not solid, however what if you added a
  title that grabbed folk’s attention? I mean Imperialismens kopernikanske vending | vidanserforlidt.dk is a little plain. You should look at Yahoo’s front page and note how they create news headlines
  to grab viewers to open the links. You might try adding a video or a pic or two to grab
  readers excited about what you’ve got to say. In my opinion, it might bring your blog a
  little livelier.

  Look at my webpage – kindle discount online [Delia]

 811. Pingback: ruay

 812. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site.
  I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming
  as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get
  my own web site now. Really the blogging is
  spreading its wings fast food coupons (clck.ru).
  Your write up is a good example of it.

 813. Pingback: prostate massager

 814. Pingback: masturbators

 815. Pingback: most realistic dildo

 816. Pingback: dildo with balls

 817. Pingback: نيك الكس

 818. Pingback: 1gom1

 819. Pingback: French bulldog

 820. Pingback: 99defi Blockchain

 821. Pingback: besiktas escort

 822. Pingback: vehicle movements

 823. Pingback: Windows Server 2019

 824. Pingback: film streaming

 825. Pingback: site de streaming

 826. Pingback: https://ctrlcoin.io - Trade now

 827. Pingback: His Secret Obsession

 828. Pingback: male sex toys

 829. Pingback: best sex toys

 830. Pingback: 1xbit esports

 831. Pingback: best in ottawa

 832. Pingback: kimber micro 9 for sale

 833. Pingback: pmang-no1.com

 834. Pingback: russian store nyc

 835. Pingback: nha cai bk8

 836. Pingback: Kidepo Valley National Park

 837. Pingback: old spice

 838. Pingback: big chief extracts

 839. Pingback: d2r item store

 840. Pingback: Friesian horses for sale

 841. Pingback: The Warwick School

 842. Pingback: best male masturbator

 843. Pingback: بديل تروكولر

 844. Pingback: projektant wnętrz Gdynia

 845. Pingback: pc games for windows 8

 846. Pingback: free download for windows pc

 847. Pingback: free download for windows 8

 848. Pingback: download app apk for windows

 849. Pingback: STIIIZY Carts

 850. Pingback: IT Services Bristol

 851. Pingback: bet88top

 852. Pingback: Pinball Machines for Sale

 853. Pingback: Masai Mara safari

 854. Pingback: white water rafting in jinja uganda

 855. Pingback: best doc johnson sex toys

 856. Pingback: shipping containers for sale

 857. I simply needed to thank you so much once more.
  I do not know the things that I might have undertaken in the
  absence of the entire solutions discussed by you regarding such a problem.
  Certainly was a very frightful problem for me personally, however , understanding a well-written style you handled that forced me to leap with joy.

  Now i am grateful for this assistance and thus hope you know what a powerful job that
  you’re carrying out training other individuals using your web site.
  Most probably you’ve never met all of us.

  Check out my website :: anxious about tests (https://lookbook.nu/)

 858. Pingback: ارقام بنات

 859. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am going through problems with your RSS.
  I don’t know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone else having identical RSS issues?
  Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  Review my website :: ccna exploration [Rudy]

 860. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
  I?m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Feel free to surf to my blog post; cpc certification (Donald)

 861. Pingback: web sajtovi

 862. Pingback: my lowes life

 863. Pingback: Buy Methadone 10mg online

 864. Pingback: winchester 12 gauge pdx1 defender s12pdx1

 865. Pingback: sig p320

 866. Pingback: aa12 shotgun for sale

 867. Pingback: mossberg 930 deer waterfowl combo

 868. Pingback: stiiizy battery alternative Archives

 869. Pingback: magic mushrooms

 870. Pingback: background check service

 871. Pingback: strawberry shortcake oil cartridge

 872. Pingback: smart carts

 873. Pingback: beretta pico for sale

 874. Pingback: chinese cave gecko for sale

 875. Pingback: Thc vape juice

 876. Pingback: smith and wesson ez 9mm for sale

 877. Pingback: ebay crypto

 878. Pingback: boho coffee table set

 879. Pingback: medical marijuana Miami

 880. Pingback: ethereum mining machine for sale in australia

 881. Pingback: Travelmonke Uganda Tours and Travel

 882. Pingback: 3080 ftw3 msrp

 883. Pingback: nautilus counters

 884. Pingback: وكالة تسويق

 885. Pingback: SAVAGE MSR 10

 886. Pingback: G34 COMPETITION | 9X19MM

 887. Pingback: stock market crashing

 888. Pingback: savage grow reviews

 889. Pingback: beretta pistols

 890. Pingback: yarrak yemeden duramiyorum

 891. Pingback: masturbator stroker

 892. Pingback: springfield saint edge for sale

 893. Pingback: blucifer glo cart

 894. Pingback: thc vape carts for sale

 895. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know
  where u got this from. thanks a lot

  My web site – microsoft certification training; Rebekah,

 896. Pingback: MUT

 897. Pingback: Rent a car Bar

 898. Pingback: sites similar to craigslist

 899. Pingback: CableFreeTV Tech News

 900. Pingback: NMD News

 901. Pingback: https://happyruck.com

 902. Pingback: Virtual card Create instantly

 903. Pingback: virtual credit card buy with cryptocurrency

 904. Pingback: russian boy names

 905. Pingback: hennessy paradis for sale

 906. Pingback: affiliate millionaire

 907. Pingback: vape juice

 908. Pingback: best portable power stations

 909. Pingback: Maharishi Vidya Mandir756 Siddha Bhawan Napier Town Jabalpur Mp Jabalpur Madhya Pradesh 482002 India

 910. Pingback: National Institute of Electronics and Information Technology, Srinagar

 911. Pingback: the almighty johnsons

 912. Pingback: vibrators for women

 913. Pingback: Tours to Uganda

 914. Pingback: 파워볼사이트

 915. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am experiencing issues with your RSS.
  I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anyone else getting the same RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

  Also visit my webpage … final exam; Justine,

 916. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break.
  I enjoy the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone
  .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good site!

 917. Pingback: Uganda Safari Tour

 918. hey there and thank you for your info ? I’ve certainly picked up
  something new from right here. I did however expertise some
  technical points using this web site, as I experienced to reload the website lots of times previous to
  I could get it to load correctly. I had been wondering if your web
  host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your
  high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your
  respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.

  My blog post :: study Materials

 919. hello there and thank you for your information ? I’ve definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical points using this website, as I experienced
  to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but
  sluggish loading instances times will very frequently affect your placement
  in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your
  respective interesting content. Make sure you update this again very soon.

  My homepage bar exam prep [Ira]

 920. Pingback: disposable ecigs

 921. Pingback: springfield edge

 922. Pingback: best stiiizy pod

 923. Pingback: takeout restaurants

 924. Pingback: visit site

 925. I don’t even understand how I stopped up right here, but I assumed this put up used to be good.
  I don’t recognise who you are however definitely you’re going to
  a well-known blogger if you happen to aren’t already.
  Cheers!

  Feel free to visit my web page: cna certification; Carlota,

 926. Pingback: sig sauer rifles for sale Europe

 927. Pingback: walther mp5 for sale

 928. I am just writing to make you understand of the great discovery my cousin’s child
  undergone going through yuor web blog. She discovered some things, not to
  mention what it is like to have an amazing helping character to make a number of
  people really easily fully grasp selected advanced matters.

  You actually exceeded her expectations. I appreciate you for presenting these powerful, trustworthy, edifying and as well
  as unique tips on that topic to Gloria.

  Here is my webpage; certification training (Breanna)

 929. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate
  you penning this article and the rest of the website is extremely good.

  Feel free to visit my web-site certification class (Ivy)

 930. Appreciating the commitment you put into your site and in depth information you provide.

  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same
  out of date rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and
  I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  Visit my blog – exam techniques [Dorine]

 931. Pingback: corporate investigation bureau

 932. Normally I do not read post on blogs, but I wish to say that this
  write-up very pressured me to check out and do it! Your writing
  style has been amazed me. Thank you, quite nice post.

  my site: build exam

 933. Pingback: buy eu driving licence

 934. Pingback: rabbit sex toy

 935. Pingback: huge dildos

 936. Pingback: anal vibrator

 937. Pingback: buy driver's license

 938. Pingback: best university in kenya

 939. Pingback: cervelo r2 on sale

 940. Pingback: sex toys in canada

 941. Pingback: keltec 9mm

 942. Pingback: clitoral vibrator review

 943. Pingback: mossberg 500 turkey

 944. Pingback: rolex comex for sale

 945. Pingback: beretta 1301 gen 2

 946. Pingback: condonlotto.com

 947. Pingback: krt disposable

 948. Pingback: buy gbl online

 949. Pingback: krt cart

 950. Pingback: krt disposable

 951. Pingback: white tiger herbal incense

 952. Pingback: order Oxycodone online

 953. Pingback: Kilimanjaro Trek

 954. Pingback: bindolotto

 955. Pingback: Bitcoin address wallet

 956. Pingback: credit card to bitcoin

 957. Pingback: Cannabis Oil

 958. Pingback: ultimate sextoys

 959. Pingback: lek na swierzb

 960. Pingback: życzenia dla kulturysty

 961. Pingback: chris evans trening

 962. Pingback: Sex Doll

 963. Pingback: scrap car removal

 964. Pingback: http://www.nomadestinations.com

 965. Pingback: thelottovip

 966. Pingback: zabezpieczenie ładunku w transporcie

 967. Pingback: glock 43x for sale

 968. Pingback: realistic male masturbator

 969. Pingback: lifelike dildo

 970. Pingback: Eating House License Delhi

 971. I used to be suggested this website by way oof my cousin. I’m not certain whether or not
  this publish is writen by way of him as no onee else recognise such unique approximately my trouble.

  You’re wonderful! Thank you!

  Also visit my homepage … kargo poşeti

 972. Pingback: daftar togel yg keluar

 973. Pingback: how to accept bitcoin

 974. Pingback: Magnum Research Desert Eagle for sale

 975. Pingback: North American Bancard ISO

 976. Pingback: ISO vs payment processor

 977. Pingback: Ps5 for Sale

 978. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
  you aare just extremely excellent. I really like whhat you hwve acquired here, really
  like what you’re saying and the way in which
  you say it. You make it entertaininhg and you still take
  care of to keep it sensible. I cant wait to
  read mucdh more from you. This is really a great site.

  my web blog :: en iyi psikiyatrist izmir

 979. Pingback: crocoite for sale

 980. Pingback: walther p38 handguns for sale

 981. Pingback: ซื้อหวยออนไลน์

 982. Pingback: jewelry theft insurance

 983. Pingback: prostate massage orgasm

 984. Pingback: esenler escort

 985. Pingback: tapentadol

 986. Pingback: pc software full download

 987. Pingback: free download for windows pc

 988. Pingback: free games download for windows 8

 989. Pingback: apps for pc

 990. Pingback: Colt Python For Sale

 991. Pingback: best masturbation sleeves

 992. Pingback: Uganda safari tour

 993. Pingback: Cake carts

 994. Pingback: CZ Shadow 2 For Sale

 995. Pingback: BERETTA 92FS FOR SALE

 996. Pingback: Food in Nanaimo

 997. Pingback: stock market analysis

 998. Pingback: Medications for sale in USA

 999. Pingback: GTE-Technology

 1000. Unquestionably consider that that you stated. Yourr
  favourite reason appeared to be at the net the simplest factor to take note of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people consider
  concerns that they plainly do not recognise about.
  You controlled too hit the nail upon the top and outlined out the entire
  thing without having side effect , pekple could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thank you

  Also visit my site; izmir ilaçlama

 1001. I’ve been exploring for a bit for any high-quality
  articdles or blog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbbled upon this website.
  Studying this information So i’m hawppy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling
  I found out just whwt I needed. I such a lot without a doubt will make csrtain to don?t put out
  of your mind this website and give it a look onn
  a relentless basis.

  my site; Zeytinburnu web tasarım

 1002. Pingback: www.proscrapcarremoval.com

 1003. Pingback: thrusting vibrator review

 1004. Pingback: listeners in Canada

 1005. Pingback: cryptocurrency credit card

 1006. This is a fantastic article! I just love the way you articulate everything and present it to us. I have been going places for the best stuff and guess what, I finally landed on the right page. I am so happy to be here. I was thinking if you could check and tell us about https://usguncenter.com/

 1007. Pingback: Technology News

 1008. Pingback: how to prevent premature ejaculation

 1009. Pingback: Pinball machines for sale

 1010. Pingback: Haupia strain

 1011. Pingback: umzugsservice

 1012. Pingback: Haupia strain

 1013. Pingback: Litto disposable

 1014. Pingback: Bubble hash

 1015. Pingback: Bubble hash

 1016. Do you mind if I quote a couple ᧐f yⲟur articles as long as I
  provide credit annd sources Ьack to your webpage? My website іs
  іn the very samе area оf interest as yiurs and mү users would genuinely benefit fгom
  somе оf the information уou present here. Pleаse lеt me know іf thіs alkright with yoᥙ.
  Many thanks!

  My web site … volg deze informatie

 1017. Pingback: Nigerian News

 1018. Pingback: Health Insurance Rajasthan

 1019. Pingback: Google

 1020. Pingback: orlando real estate for sale

 1021. Pingback: mp3juice

 1022. Pingback: all my links

 1023. Pingback: How to draw Mercedes Benz C Class

 1024. Pingback: important source

 1025. Pingback: look at here

 1026. I think thwt what you wrote was actually very logical.
  But, what about this? what if you wrote a catchier title?
  I am not suggesting our informaion isn’t good, but what if you aadded a title that grabbed a person’s attention? I mean Imperialismens
  kopernikanske vending | vidanserforlidt.dk is a little vanilla.
  You ought to look at Yahoo’s front paage and note how they create article
  headlines to grab viewers to open tthe links. You might
  add a video or a pic or two to get readers interested about
  everything’ve got to say. Just my opinion, it mght makle your posts a little livelier.

  Take a look at my web page – wordpress haber teması

 1027. Pingback: https://www.faithwriters.com/article-details.php?id=125732

 1028. Pingback: Fence companies near me

 1029. Pingback: Fence companies near me

 1030. Pingback: University of Embu

 1031. Pingback: wikipedia.or.id

 1032. Pingback: Naperville sofas

 1033. Pingback: read this article

 1034. Pingback: 출장안마

 1035. Pingback: https://tadalafil20mg.webflow.io/

 1036. I am really inspired with your writing skills as smartly as with thee
  layout to your weblog. Is this a paid topic or did you custonize it yourself?
  Either way keep upp the nice quality writing, it’s
  rare to look a nice blog like this one nowadays..

  my webpage; dinamobet

 1037. Pingback: linktr.eecanadianpharmacies

 1038. Pingback: Paralı Poker

 1039. Pingback: Ganga Pushkar Special Trains

 1040. Pingback: خدمات شبکه

 1041. Pingback: MUT

 1042. Pingback: Best University in Kenya MUT

 1043. Pingback: her explanation

 1044. Today, wgile Iwas at work, my cousin stole my iphone and tested tto see if it can survive a 25 foot
  drop, just so shhe can be a youtube sensation. My iPad is noww destroyed and she has 83 views.

  I know this is totally off topic but I had to shhare itt with someone!

  my web-site :: villa tatili

 1045. I’vebeen browsing online more than 3 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  In mmy opinion, if alll webxite owners and bloggers made good contennt as you did, the
  internet will bbe much more useful than eve before.

  Feel free to visit my web-site … Muratpaşa cam balkon

 1046. I’ve beeen exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of space .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Reading this info So i’m glad to exhibit that I have a very just right uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I most indubitably ill make certain to don?t fail too remember this web site and provides
  it a glance regularly.

  Also visit my blog post: banyo mobilyaları

 1047. Pingback: rug store

 1048. Pingback: 먹튀검증

 1049. Pingback: Nose dilator

 1050. Günümüzde pratik yaşantıda atif olarak kullanılan ve belirli bir üretim zincirinin içerisinde yer alan herr teknik aygıtın, aracın ve
  makinenin kullanım ömrünü uzatmwk için periyodik bakım önerilir.
  Kullandığımız teknik aygıtların, araçların ve makinelerin tüketim sürelerini uzatmak için üretici firmaların belirli başlı önerileri vardır.
  Araç üreticisi firmalar da kendi ürettikleri araçlar için yılda bir veyahut yıl içerisinde belirli aralıklarla araç bakımı için önerilerini belirtir.

  My blog: antifriz değişimi

 1051. Pingback: krajowy.biz

 1052. I was suggested tis web site by way of myy cousin. I am no longer positive whether or not tis submit is written by means of him as nobody
  else recognize such distinctive about my difficulty.

  You are amazing! Thanks!

  Look at my homepage; temp Email

 1053. Pⅼease leet mme know if үou’re ⅼooking fⲟr a article
  autho for youг weblog. Уou hаve s᧐me really good posts аnd I
  feel Ι would be a good asset. If you ever wɑnt to taqke somee of tһe load
  off, I’d aƄsolutely love to write some material for youг blog іn exchange for a link back tߋ mіne.

  Please shoot me an email iif іnterested. Thаnk yоu!

  mү blog post: jasa 4000 jam tayang

 1054. Wiith havin soo much content do you ever run into anyy
  issues oof plagorism or copyright violation? My blog has a lot of completerly
  unique content I’ve either created myself or outsourced but it
  appears a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help
  prevent content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

  my web page :: toronto hiphop violinist

 1055. Günümüzde teknolojinin bize kazandırdığı en büyük nimetlerden biri
  tabii kii internet. İnternet birçok açıdan günlük hayatımızı kolaylaştırıyor.
  Özellikle her türlü bilgi alışverişi, hızlı ve kolayca sağlandığı için artık
  yazılı basın yerine internet hepimizce daha çok tercih edilen bir
  öğrenim şekli. Ama internetten doğru habsrler nereden ve nasıl alınır, bu
  sorunun cevabı iyii bilinmeli. Aksi takdirde internetin bilgi kirliliği
  içinde kaybolup gidenlerden oluruz.

  Take a look at my webpage – gazete manşetleri

 1056. You are so interesting! I don’t suppose I’ve read through a single thing likke that before.
  So great to fknd another person with unique thoughts on this topic.
  Really.. many thanks forr starting thijs up. This sitge is something that is required on the internet,
  someone with some originality!

  My blog; makale hizmeti

 1057. hey tһere аnd tһank yoս for yοur informatіon –
  І’ve certainly picked up anything neԝ from rіght һere.
  I diid һowever expertise a feᴡ technical issues ᥙsing this site,
  ɑs I experienced to reload tһe website a lоt of times рrevious t᧐ I couⅼd ցet it to lowd correctly.
  I had ƅeen wondering iif your web hoist iis OK? Not that I’m complaining, Ьut sluggish loading instances tіmеs wilⅼ оften affect уouг placement
  in google аnd can damage youir hіgh-quality score іf advertising annd marketing wiith Adwords.

  Ꭺnyway I’m adding thiѕ RSS to mmy e-mail and cаn look out for much more of your respective intriguing ϲontent.
  Ensurde that yoou update tһiѕ aցaіn so᧐n.

  my site; люби меня

 1058. Pingback: Masters Programmes

 1059. Pingback: Masters Programmes

 1060. Pingback: Masters Programmes

 1061. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both educative and engaging, and without a doubt,
  you have hit the nail on the head. The problem is something not enough people are speaking intelligently about.
  I’m very happy I came across this in my hunt for something concerning this.

 1062. That is a good tip especially to those new to the blogosphere.

  Short but very accurate info… Many thanks for sharing this
  one. A must read post!

 1063. Everything typd made a bunch of sense. But, think about this, suppose
  you werre to write a awesome headline? I ain’t suggesting yokur information isn’t solid.,
  hhowever suppose you aded a post title that grabbed folk’s
  attention? I mean Imperialismens kopernikanske vrnding | vidanserforlidt.dk is kinda vanilla.

  Youu ought to look at Yahoo’s frnt page and note howw they create article titles to grab viewers tto open the links.
  You might add a video or a related pic oor two to get people interested
  about what you’ve written. In my opinion, it might make your posts a
  little livelier.

  Here is myy website … konnektör

 1064. First off I want to say awesome blog! I had a quick question that I’d
  like to ask if you don’t mind. I was curious to find out how
  you center yojrself and clear your head prior to writing.
  I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out.
  I ddo tawke pleasure in writing but it just seems like thee first 10 to 15 minutges are generally wasted simply just trying to figure out
  how to begin. Anny suggestions or tips? Kudos!

  Also visit my homepage; betine güncel giriş

 1065. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and
  in accession capital to assert that I acquire in fact
  enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and
  even I achievement you access consistently fast.

 1066. Hey! I understand thіs iis kindd of off-topic buut I һad to аsk.
  Doеѕ building ɑ welⅼ-established blog ⅼike youгs require a massive аmount work?
  I am brand neԝ tⲟ writing a blog ƅut І
  do wrіte in my diar ⲟn a daily basis. I’d likee
  to start a blog ѕo I can easily shaee my own experience
  and feelings online. Рlease let me know iff yоu have
  any kind of suggestions orr tips f᧐r brand new aspiring blog owners.
  Αppreciate it!

  My web page jasa pbn

 1067. I’ve beеn exploring fоr a Ьіt foг ɑny hіgh-quality articles օr blog posts on this қind off space
  . Exploring in Yahoo І eventually stumbled ᥙpon this website.
  Studying this іnformation Ꮪ᧐ і’m glad to
  convey that I’ve a very ϳust гight uncanny feeling Ӏ ϲame upon exactⅼy
  what I needed. I so mսch defіnitely wiol maкe certain to don?t fforget
  this website аnd ρrovides it a loiok regularly.

  Ⅿy webpage freebet 50rb tanpa deposit tanpa syarat

 1068. Hey there! This is kind of off topic bbut
  I need some help from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’mnot very techincal
  but I can figure things out pretty quick. I’m thjnking about setting upp my ownn but I’m not sure where to begin. Do you have anny
  points or suggestions? Maany thanks

  My site – Ortaköy kombi servisi

 1069. I’m really enjoying tthe theme/design of your blog.
  Do you ever ruun into any browser compatibility problems?
  A handful of my blog visitors have complainmed about my site not operating correctly
  in Explorer but looks great in Opera. Do you have any solutions to help fix
  this problem?

  Alsso visit my blog post: kurumsal mail hosting

 1070. Pretty nice post. I simply stumbled upon your bloog and wished too menion that I’ve really enjoyed browsing yoour blog
  posts. After all I’ll be subscribing forr your rss feed and I’m hoping
  you write again very soon!

  my blog :: haberler

 1071. Greate pieces. ᛕeep writing ѕuch kіnd of info
  on үour site. Im rеally impressed ƅʏ your blog.

  Heey there, Ⲩou’ve done an excellent job.

  Ι ᴡill defіnitely digg it and іn my view recommend to my friends.
  I’m ѕure thеy’ll be benefited from tһis website.

  Feel free t᧐ surf tо my web page jual backlink

 1072. We aгe a ցroup of volunteers ɑnd starting a neѡ scheme inn oսr community.
  Youг sitye provided us with valuable info to work on. Yߋu’ve done a formidable job ɑnd our entire community wilpl
  be grateful to уou.

  Feel free to visit my web ρage; jual backlink

 1073. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equawlly educative and amusing,
  and let me tell you, you have hhit the nail on tthe head.

  The issue is something that too few men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I came across this in mmy hunt for
  something concerning this.

  Here is my site … boston movers

 1074. hello there and thank you ffor your information – I’ve certainly pickied up anything neew from right here.
  I did however expertise a feww technical issues using this web site, since I experienced to
  reload the web sit a lot of times previous to I could get it
  to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?

  Noot that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect
  your placement in google and could damage your quality score
  if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding
  this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respeftive interesting content.
  Ensure that you upddate tnis again very soon.

  Look at my site – deneme bonusu

 1075. I have Ƅeen browsing ᧐n-line more than 3 hοurs аѕ of late, but I by
  no means discovered anyy interеsting article ⅼike уоurs.
  It iѕ pretty νalue enouցһ fоr me. Personally, if alⅼ web ownets аnd bloggers maɗe jist righht content material aas
  yоu probablу did, the internet shalll bе mսch mߋгe helpful than еver beforе.

  Also visit mу blkog post – Jasa Likes Threads Instagram

 1076. Do y᧐u mind iif I quote a few of yоur posts ɑѕ long aѕ I provide credit and sources back to уoսr website?
  Mʏ website іs in thе exadt ѕame niche as yⲟurs ɑnd my visitors wօuld rеally benefit fгom ѕome օf the
  infoгmation yoou present here. Pleaѕe let mе know if thіѕ օk with you.
  Tһanks!

  Also visit my web site; agen cuan

 1077. Sppot on ԝith this ᴡrite-up, I truly believe thiѕ amazing site needs mսch
  moore attention. I’ll ρrobably bе bacк again to read
  tһrough more, thanks forr tһe advice!

  Aⅼso visit my pagе … kebuntoto

 1078. We absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be what precisely
  I’m looking for. Do you offerr guest writers to write content
  for yourself? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on many
  of the subjects you write related to here. Again, awesome
  blog!

  My page mobilya mağazası

 1079. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though youu relied
  on the video to make your point. Yoou clearly know what youre talking about, why waste yourr intelligence on just
  posting videos to youur site when you could be giving us something informative to read?

  Check out my web page:orjinal pomerian

 1080. Hello! I’ve been foⅼlowing уⲟur web site for somke tіmе now
  аnd finally got tthe bravery to go ahead and gіᴠe yоu a shout օut
  fгom Huffmann Tx! Just ѡanted to say kеep up tһe excellent job!

  mʏ web-site :: DafaToto slot

 1081. Hey There. I found your blog the usage of msn. This is a really neatly written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to learn more
  of your useful information. Thank you for the post.

  I’ll certainly return.

 1082. Woah! I’mreally enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance”
  betwden superb usability and visual appeal. I mmust say that you’ve done a very gooid job with this.
  In addition, the blog loads very fast foor me on Safari.
  Outstanding Blog!

  Here is my blog post: Branda fiyatları

 1083. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many
  months of hard work due to no backup. Do you have any methods
  to stop hackers?

  Also visit my blog: Gebze Escort

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *