Teenagere SKAL sove længe

image_pdfimage_print

De unge på Egå Ungdoms-Højskole sover ikke længe, de får bare dækket deres naturlige søvnbehov. Og sådan burde det være alle andre steder i uddannelsessystemet. Man bør således ikke tøve et sekund med at ændre ungdomsuddannelsernes mødetider i forbindelse med en kommende reform. Resultatet vil være glade, mere motiverede og lærevillige elever.

”Har fornøjelsen af at være formand for en skole, der planlægger evidensbaseret fremfor bare at følge gamle vaner”, skrev Dennis Nørmark i en statusopdatering om søvn-politikken på Egå Ungdoms-Højskole.

En stor del af Danmarks befolkning diskuterede teenageres søvnmønstre i begyndelsen af november 2014. Det hele begyndte med Signe Gads læserbrev i Politiken, hvorefter debatten bredte sig til Jyllandsposten, Reporterne på Radio24syv (11/11), Ekstrabladet, TV2; ja, og tænk engang, til Norge. Og selvfølgelig alle med den let provokerende vinkel, at de unge får lov at sove længe. Men sådan er det ikke, vi giver dem blot en mulighed for at få dækket deres naturlige søvnbehov: Det manglede da bare.

Jeg har lavet en lille forespørgsel blandt vores nuværende elever om deres søvnmønstre. Desværre har ikke alle svaret – og en enkelt ikke-teenager har sneget sig ind (i gruppen af dem, der går i seng mellem midnat og 01.00). Desuden stillede Jyllands-Postens Edith Rasmussen i et interview det intelligente og relevante spørgsmål, om vi havde spurgt vores forhenværende elever, om deres erfaringer med søvnmønstrene, når de efter at have været på Egå Ungdoms-Højskole fortsætter i arbejde eller på en ungdomsuddannelse. Det har vi ikke, men det må vi til at gøre.

Jeg har lavet en lille forespørgsel blandt vores nuværende elever om deres søvnmønstre. Desværre har ikke alle svaret – og en enkelt ikke-teenager har sneget sig ind (i gruppen af dem, der går i seng mellem midnat og 01.00). Desuden stillede Jyllands-Postens Edith Rasmussen i et interview det intelligente og relevante spørgsmål, om vi havde spurgt vores forhenværende elever, om deres erfaringer med søvnmønstrene, når de efter at have været på Egå Ungdoms-Højskole fortsætter i arbejde eller på en ungdomsuddannelse. Det har vi ikke, men det må vi til at gøre.

Mangel på søvn er tortur

Mangel på søvn ødelægger hukommelsen og koncentrationsevnen, hæmmer (eller ødelægger) hjernens udvikling. Desuden er søvnmangel associeret med fedmeproblemer, hjertekarsygdomme og depression. Og så er det et yndet tortur-middel at tage søvnen fra folk.

Tænk, hvis vi kunne ændre noget her i verden blot med henvisning til det meningsfulde og behagelige? Det kan man ikke, og det gjorde vi heller ikke. Vi ændrede mødetiderne, fordi vi døjede med søvndrukne elever. Og sådanne er svære at oplyse og danne, og da netop oplysning til livet er formålet med en højskole, måtte vi gøre noget. Nu spiser vi morgenmad fra klokken 9.00 til 9.45, og begynder undervisningen klokken 10.00.

Det er flere år siden nu, og jeg husker ikke de præcise omstændigheder. Pludselig var der bare en del viden, der dukkede op på samme tid og fik en løsningsmodel til at materialisere sig. Bevæggrundene var de følgende:

 • Samfundet havde udviklet sig fra et landbrugs- og industrisamfund til et videns- og servicesamfund.
 • Vi fik ny viden om teenagehjerner.
 • Og endelig faldt vi over Camilla Krings artikel om søvnmønstre og eksamensresultater.

Disse tre faktorer gjorde os i stand til at ændre på tingene. Ikke alle ansatte på skolen var lige begejstrede for idéen, men det blev besluttet at vi skule forsøge os. Samfundet havde ændret sig på en sådan måde, at det ikke længere gav mening at insistere på at møde klokken 8.00.

Samfundsforandringerne

At samfundet har forandret sig vidste vi selvfølgelig allerede fra sociologibøgerne (vi kunne dog også bare have kigget ud af vinduerne), men nu kunne vi bruge den viden konkret. Der er absolut ingen grunde til at holde fast i gamle mødetider af hensyn til arbejdsmarkedet.

Jeg undrer mig, når folk taler om mælkespændte yvere og 8-16 samfundet i debattens kommentarspor. Hvor var disse mennesker i samfundsfagstimerne – eller lå timerne måske mellem klokken 8.00 og 10.00 – eller har de bare ingen vinduer?

Der er vendt op og ned på tingene, de sidste 150 år. Claire Chevallay har fotgraferet Isabella K. Hübshcmann (før og efter den post-industrielle tid), og leget med det vores mørkekammer.

Der er vendt op og ned på tingene, de sidste 150 år. Claire Chevallay har fotograferet Isabella K. Hübshcmann (før og efter den post-industrielle tid), og leget med det vores mørkekammer.

Maskinerne har overtaget i landbruget, der står ingen køer og lider. Mange industriarbejdspladser er rykket ud af landet. Og pga. af transport-revolutionen kører industriens input og output konstant rundt på veje og skinner med det, der skal benyttes og afsættes. De er for længst gået væk fra det her med store lagerpladser og vareindleveringen er løbende.

På vej mod mere søvn, godt humør og bedre livskvalitet. Kristine Goul fandt en løbende pige på en mark - eller sendte hende selv afsted.

På vej mod mere søvn, godt humør og bedre livskvalitet. Kristine Goul fandt en løbende pige på en mark – eller sendte hende selv afsted.

Der er ganske enkelt ikke tale om et monomant, ensrettet arbejdsmarked længere. Det kan jo ikke være dem, der serverer aftenkaffen på plejehjemmet, eller sygeplejerskerne på natholdet, ambulancekørerne, politiet, folk i detailhandlen eller dem, der lukker supermarkederne klokken 21.00, man tænker på, når man hævder, at vi gør de unge en bjørnetjeneste, forkæler dem, fortsætter curling-kulturen, og hvad der nu ellers har lydt af indvendinger. Langt hen ad vejen er det kun dags- og uddannelsesinstitutioner, der kører efter den gamle industrimodel.

Den værste indvending, jeg har hørt, kom fra provokatøren, den konservative folketingskandidat, Mads Holger på Radio24syv (se ovenstående link), som hævdede, at nu foregik undervisningen på elevernes præmisser. Til det må jeg blot svare, at undervisningen nu foregår på læringens præmisser, før var det på søvnens, og det var der ikke megen mening i.

Teenagehjerner

Endelig hørte jeg hjerneforskeren Christian Gerlach om teenage-hjerner på et seminar om netop disse. Med evolutionsteorien i bagagen – og selvfølgelig hjerneforskningen ovenpå – kunne han fortælle, at teenagehjerner har en anden emotionel og kognitiv profil end børn og voksnes. De er, på grund af hormonelle forandringer – eller forandringer i hjernens signalstoffer – mere risikovillige og mindre modtagelige for straf; eller deres konsekvensberegnings-aggregat er ude af balance, hvilket jeg tror, de fleste forældre til teenagere har oplevet.

Det er der gode grunde til. Vores evolution har maget det sådan, at det er i disse år, de unge skal forberede sig på at forlade hulen og lære at stå på egne ben. Og så er det faktisk smart, hvis man tør lidt mere, end man gjorde i barndommen. Det skaber selvstændighed – og dem, der i fortiden var emotionelt overstyrede og dumdristige, sorterede evolutionen fra. Det er også i disse år, de unge skal danne deres identitet, og som sociologibøgerne i tilgift kan berette, er identitetsarbejdet i den postindustrielle samfund en temmelig omfattende opgave. Og så det er godt at være vågen.

Man kan håndtere alle de æbler det skal være, bare man man har fået tilstrækkelig søvn. Johanne Blåbjerg fanget og puttet i kameraet af Nanna Lykkegaard Andersen.

Man kan håndtere alle de æbler det skal være, bare man man har fået tilstrækkelig søvn. Johanne Blåbjerg fanget og puttet i kameraet af Nanna Lykkegaard Andersen.

Det sociale fylder ekstra meget i teenageårene. Det er nemlig også i disse år – eller det synes evolutionen – at de unge skal finde sig en mage og sende generne videre. Deres hjerner reagerer kraftigere på ansigtsudtryk, end de gør hos os andre, hvilket betyder, at de konstant er opmærksomme på, hvordan de vurderes af andre – sikkert også som et led i identitetsdannelsen – og det er forbundet med stor fare at falde igennem de sociale fællesskaber og ende som ensom. Det er med andre ord ikke lige så vigtigt, hvad en voksen mener, som det er at gøre sig godt blandt jævnaldrende.

Altså konkluderede vi, at vi kunne tale stolper op og stolper ned om det vigtige i at møde til undervisningen, være vågen og derfor gå tidligt i seng osv. De unge kunne skam godt se fornuften i det hele, sagde ja, og lovede forbedringer, men når det kom til handling – ja, så var de ikke helt vågne. Men indsigterne fra Gerlach forklarede os således, hvorfor alle vores hidtidige pædagogiske tiltag, samtaler og dialoger med de unge ikke rigtig gav resultat. Det er ikke sådan, at de unge mangler fornuft og kognitive evner, de virker fint om eftermiddagen og til fællesmøderne. Der er bare noget andet, der tæller mere.

Søvnmønstre

Der findes ikke A- og B-mennesker, er en anden indvending. Det er ikke videnskabeligt bevist, er der nogen, der siger. Camilla Kring vil sige noget andet. Og under alle omstændigheder har vi forskellige søvnmønstre gennem livsaldrene, hvilket man blandt andet kan læse om i Peter Lund Madsens bog om hjernen, hvis man da ikke har småbørn eller bedsteforældre, man kan iagttage det hos. Variation er den grundlæggende præmis i evolutionstanken. Ingen mennesker er ens. Og vi ved, at hjernens udvikling er dybt afhængig af søvn.

Mystisk og ukendt, og sådan skal det være. Foto af Bitten Højgaard Jensen.

Mystisk og ukendt, og sådan skal det være. Foto af Bitten Højgaard Jensen.

En af de slående ting Camilla Kring skriver, er, at de fleste unge mennesker synes at trives bedst mellem klokken 9.00 – 01.00. Hvilket stemmer ret godt overens med vores erfaringer – og i øvrigt den lille uvidenskabelige forespørgsel, jeg har foretaget blandt vores nuværende elever (se illustration ovenfor).

Og eleverne, ja, de er gladere, de lytter og deltager, og har – efter deres eget udsagn – bedre indlæring. Vi har jo ikke tests på en Højskole, for os er det vigtigste at tingene giver mening, for gør de det, så kommer også lysten og nysgerrigheden. Og sover man tilstrækkeligt, ja så har man endda en chance for at huske, hvad man har lært.

Hvordan kan vi kalde os voksne og ansvarlige med denne viden, og samtidig tvinge teenagere til at stå op efter omkring 6 timers søvn for at nå på gymnasiet til klokken 8.00, hvor de fleste dernæst spilder de to første timer?

(ovenstående er mine personlige betragtninger og ikke nødvendigvis udtryk for skolens eller mine kollegaers syn på sagen)

Himmelrummet på Egå Ungdoms-Højskole, hvor vi mødes til morgensamling og fællessang hver dag klokken 10.

Himmelrummet og spisesalen på Egå Ungdoms-Højskole, hvor vi spiser morgenmad fra 9.00 til 9.45 og derefter mødes til morgensamling og fællessang klokken 10. I baggrunden ses den bygning, der huser vores Teatersal, vores design- og musiklokaler. Sætter man sig på bænken på billedet kan man se ind over Århus midtby og Århusbugten.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vidanserforlidt.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

449 tanker om "Teenagere SKAL sove længe"

 1. Jeg skynder mig lige at sige, at jeg ikke har nærlæst dine links, kun bladret lidt i dem. Jeg har tit hørt argumenterne for, at mødetiden burde rykkes for teenagere, men jeg er ikke overbevist. Ud fra den betragtning, at hjernerne fungerer bedre senere, skulle vores teenagere jo præstere dårligere i sommerhalvåret, hvor vi "tvinger" dem endnu tidligere op pga. sommertid, og det synes jeg bestemt ikke er tilfældet. Min egen erfaring – som mor til et udpræget B-menneske og to A-mennesker OG mange år som lærer i overbygningen – siger mig, at når vi stiller urene tilbage til normaltid, så "hjælper" det i tre dage, så har deres indre ur indrettet sig efter det, og det er lige svært at komme op og i omdrejninger.
  Jeg er dog helt enig i, at teenagere ofte får for lidt søvn.

  • Det er nok ikke god conduite at besvare et spørgsmål med et spørgsmål, så det vil jeg gøre. Hvad er grundene til, at vi ikke skulle rykke mødetiderne på ungdomsuddannelserne?

   Du er enig i, at mange får for lidt søvn. Det har potentielt svære konsekvenser, men selv når vi ser bort fra dem, så er de mindre i mine øjne tilstrækkelig grund til i det mindste at forsøge. Søvnmangel og koncentrationsbesvær er jo kontraproduktivt i en læringssituation.

   Jeg har ikke flere argumenter, end de mere eller mindre uddybede i teksten ovenfor, så hvis ikke de overbeviser dig om, at det er værd at forsøge, så kan jeg ikke.

   Og dog, måske er der flere grunde. En emne, jeg har savnet i debatten, drejer sig om livskvalitet og velvære. Hvis det højner livskvaliteten, hvis det er noget, vi har det godt med, får det bedre af, og det ikke har de helt store praktiske konsekvenser, hvorfor så ikke? Er det kristne arvesyndstanker, der sniger sig med i betragtningerne; er livet en straf. Well, så er det på tide, vi får lidt bedre fat i de gamle grækere.

   I forlængelse heraf, har jeg lidt indvendinger mod evidens-idéerne (selvom jeg ikke mener, der er noget galt med evidensen, men tværtimod er af den opfattelse, at den peger ret entydigt i retning af senere mødetider) og den en-sidige betragtning af skolelivet. Det er ikke kun skolen, det handler om for de unge, selvom vi lærere måske ville ønske, det var sådan. Det er hele dagen, hele tilværelsen, det drejer sig om, og det tror jeg ikke, vi har tilstrækkeligt blik for.

   "Hvis hjernen fungerer bedre" / "hvis maskinen smøres bedre" – men, vi er jo ikke maskiner, vi er biologiske væsner, og de ting, vi beskæftiger os med skal vi finde meningsfulde – eller målet med dem skal vi finde meningsfuldt eller værd at opnå (NB, her kunne der komme en lang smøre om Hegel og identitet, som noget der opstår gennem arbejdet). Og det er min fornemmelse – det er det, mange af mine elever, hvoraf en betragtelig del har været omkring gymnasiet, siger – at meningen med arbejdet forsvinder i, for dem, mystiske tåger i gymnasiet. Endskønt gymnasiet og de øvrige ungdomsuddannelser netop handler eller burde handle om at lære at forstå og håndtere verden, og at der ikke kan findes noget mere meningsfyldt identitetsdannene. Jeg tror, det her gælder om, at forene det sociale med det faglige – eller bringe de to facetter af livet tættere på hinanden. Det er nemt på en kostskole.

   Men kunne man få dækket sit søvnbehov inden skolen, hvis denne først begyndte klokken 10.00, så behøvede man ikke en lur om eftermiddagen, man behøvede ikke at bevæge sig gennem dagen som en zombie, man behøvede ikke at have dårlig samvittighed for ikke rigtig at hænge sammen ved timernes begyndelse. Man ville kunne arbejde konstruktivt til klokken 01.00 eller nå at se lidt til vennerne efter lektielæsning, man ville have bedre mulighed for at varetage et ungdomsjob. Det hele på den samme tid, for døgnet bliver ikke længere, vi bruger det blot på en bedre – og mere meningsgivende – måde.

   P.S. Jeg kan ikke rigtigt få vinter/sommertid til at passe ind i sammenhængen. Det "indre ur" / døgnrytmen styres af hypothalamus (en lille del af hjernen, der regulerer kroppens kemiske balance, tørst, temperatur, samt døgnrytme), som modtager signaler fra retina, altså information om lysstyrken i omgivelserne og signalerer videre til koglekirtlen, som udløser søvnhormonet melatonin. Det har altså noget med lys/mørke at gøre, men der er mere i det, som Peter Lund Madsen skriver, så er der søvnlignende "adfærd" meget ældre en hjerner: planter folder deres blomster og blade ind i skumringen, men tænk om ikke de gør det alligevel, hvis man stiller dem i konstant mørke (indtil de selvsagt døg pga manglende stofskifte). Det er damn kompliceret – så hard core, entydig evidens, er ikke det eneste, vi mennesker skal sigte efter. Næh, lad os få livskvalitet og eksistentiel mening på banen; det er jo ikke penge, der gør os lykkelige.

   Og tusind tak for din replik, det er herligt, når der er nogen, der gider diskutere disse ting. Jeg ville ønske de unge var vågne og bidrog med deres mening. Hvis de absolut vil møde klokken 8.00, så vil jeg ikke stille mig hindrende i vejen.

 2. Jeg har har tidligere gået på Egå ungdomshøjskole. Jeg kunne rigtig lide deres ide med at vi skulle møde klokken 10. Det gjorde at os elever var mere aktive i timerne og var friskere. Det hjalp ihvertfald mig rigtig meget. Det var en god rytme at komme ind i og nogen gange kan jeg godt savne det når jeg går i skole nu.

 3. Jeg gik på Egå Ungdomshøjskole i efteråret 2012. Jeg lagde ikke mærke til nogen forskel vedr. svøvn og mødetider før jeg startede i gymnasiet hjemme på Færøerne efter højskoleopholdet.

  Nu er jeg nærmest holdt op med at møde før kl 10, uanset hvornår dagen starter. For det får hverken jeg eller læreren noget ud af, og så ødelægger det resten af min dag. Det handler ikke kun om at man møder op uden at få noget ud af det, men det gør det også tit værre. At man sover i timen bliver næsten altid anset som dovenskab eller elevens egen skyld, der "bare skal gå tidligere i seng", der jo er meget nemmere sagt end gjort. I starten af skoleåret holdt jeg op med al aktivitet, der foregik efter kl 21-22, inkl. arbejde, sådan at jeg kunne komme tidligt i seng og få mere ud af skolen. Det viste sig, at der ikke findes særligt meget aktivitet der ender før kl. 21, så efter skole gik jeg og kedede mig, som så mindskede motivationen til at gå i skole og lave lektier. Og så gjorde det ingen forskel på, hvornår jeg lagde mig til at sove. En almindelig teenagers dagligdag er simpelthen ikke indrettet til at gå så tidligt i seng.

  Jeg er en af dem, der kræver rigtig meget søvn, og det er ikke mit første forsøg på at komme igennem gymnasiet. For mig er mødetiderne et stort problem for min uddannelse.

 4. Spændende diskussion. Jeg er ikke imod, at man eksperimenterer med mødetider, hvis det giver mening, jeg er bare påpasselig med at drage hurtige konklusioner af forskning (som måske er bygget mere eller mindre på gisninger). Jeg synes det er fint, at man gør sig nogle forsøg rundt omkring (og en kostskole er jo et oplagt sted) – bare man husker på, at der også er unge, der hellere vil op og i gang, og dermed have tidligere fri til andre ting (sport, musik osv.) Tak for input 🙂

  • Glemmer du ikke, at den hurtigste konklusion altid lander på plejer? Hvad er det for gisninger, der ligger til grund for klokken 8.00 som den dominerende mødetid?

   Ifølge Camilla Kring, er der flere unge, der hellere vil op senere. Lige nu er mødetiderne, ifølge hende, indrettet, så de passer omkring 15% af befolkningen (det kan vi kalde mindretalsbeskyttelse og det er meget vigtigt i et demokrati). De resterende – kunne man så gisne om – ville hellere benytte den sene aften og tidlige nat på andre ting, som f.eks. sport, musik og fritidsarbejde.

   Døgnet bliver jo ikke kortere af en ændring; blot bliver det muligt for en hel del at indrette døgnet på en sådan måde, at de kan opnå en højere livskvalitet.

 5. Jeg kan kun give dig 100 % ret og synes selv det er en skam man ikke har indført det flere steder – især på højskoler! Jeg gik selv på Testrup (http://testrup.dk) og for mig så var det selvfølgelig vigtigt at få ny viden og blive bedre til at spille musik, men det var nu klart med det sociale som motivationsfaktor dengang jeg tog beslutningen om at tage et år på højskole. Og her synes jeg især det halter efter for de fleste højskoler, fordi hvornår skal eleverne have tid til at sove? Når man først er færdig med alle dagens pligter osv. så vil man jo også gerne have tid til at lave sociale aktiviteter om aftenen – og før man får set sig om er klokken mange. Og så er det altså ikke optimalt at skulle op kl 7 næste morgen, det kan man jo slet ikke som teenager klare.
  Derved ikke sagt mit højskole år ikke var fedt, det var et fantastisk år og jeg elskede alt ved skolen, men tror bare at man kunne optimere det meget mere ved at møde senere, så håber det snart bliver normalen fremfor undtagelsen at møde kl 10 eller lignende.

 6. Oh God. I don’t know what to do as I have loads of work to do next week semester. Plus the university exams are coming, it will be a torture. I am already losing sleep maybe I should click here to calm down a little bit. Hopefully it will all go well. Wish me luck.

 7. Pingback: generic ventolin

 8. Pingback: ciprofloxacin price without insurance

 9. Pingback: where to buy naltrexone

 10. Pingback: tylenol extra strength acetaminophen

 11. Pingback: buy chloroquine online uk

 12. Pingback: buy hydroxychloroquine

 13. Pingback: careprost bimatoprost ophthalmic solution 0.03

 14. Pingback: buy hydroxychloroquine online

 15. Pingback: biomox amoxicillin

 16. Pingback: azithromycin heart

 17. Pingback: celebrex and gastric bypass

 18. Pingback: cephalexin vs ciprofloxacin

 19. Pingback: can cymbalta cas bloating

 20. Pingback: amoxicillin overdose

 21. Pingback: azithromycin dose pack

 22. Привет друзья
  Обустройство скважины
  Обустройство скважины – это комплекс земельных и монтажных работ, необходимых для качественного и комфортного пользования чистой водой из только что пробуренной скважины. В результате него долгожданная вода из скважины, наконец, поступает в дом. Процесс требует точных расчетов и тщательной подготовки, которую выполняют специалисты высокой квалификации, дополненной многолетним опытом в этой сфере. При обустройстве скважины компания ” БурТехСервис” ориентируется прежде всего на нужды своего заказчика, помогая выбрать оптимальный вариант, подходящий и по цели, и по цене.
  Основные этапы обустройства скважины
  Подготовка.
  На этом этапе мы с вами уже определившись со способом обустройства скважины, а именно – подобрали соответствующее оборудование (кессон, адаптер либо оголовок). А также приготовили необходимые материалы и инструменты. При выборе способа обустройства скважины специалисты руководствуются следующими данными: глубиной и диаметром скважины, учли расход воды в разных точках участка, протяженность водопроводных труб (длиной трубопровода). Несомненно, правильная подготовка помогает предупредить возникновение возможных проблем в будущем, а также избежать дорогостоящего ремонта.
  Прибытие на место монтажа. Оборудование, а также материалы и необходимые инструменты доставляются на Ваш участок.Начинаем с земляных работ. Нами подготавливается котлован при обустройстве кессоном, либо копается приямок для обустройства с адаптером. Траншея выкапывается по необходимости. Глубина при копке должна быть ниже уровня промерзания (1,5-2 метра).Далее обрезаем обсадную трубу на нужной высоте при монтаже кессона. При монтаже адаптера труба не обрезается.После этого устанавливаем кессон, либо делаем врезку в трубу скважинного адаптера.Устанавливаем также в скважину погружной насос.
  Специалисты «БурТехСервис» руководствуясь данными из паспорта скважины, подбирают насос. Необходимо учесть следующие данные:
  Глубину скважиныУровни воды в статике и динамикеДебит (производительность скважины)Горизонтальный перепад (уклон) высот скважиныРасстояние от самой высокой точки забора воды до уровня земли.Продолжаем монтаж. В кессон опускается и устанавливается оголовок, гидроаккумулятор, система автоматики с реле давления. На участке устанавливают летний поливочный кран.Для прокладки трубопровода к дому ранее уже выкопана траншея. В дом подводят две магистрали: одна водоподающая, вторая – для подводки электрического кабеля от насоса. При необходимости устанавливаем греющий кабель.После всех работ выполняем подключение оборудования к электричеству. Обязательно проводится проверка работы систем автоматики.Обустройство скважины завершено!

 23. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts.

  After all I’ll be subscribing to your feed and
  I hope you write again very soon!

 24. Pingback: uk dating websites free

 25. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I have read this post and if I could I want to
  suggest you few interesting things or tips. Perhaps you
  can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 26. Pingback: gabapentin overdose

 27. Pingback: amlodipine reviews

 28. Pingback: lipitor generic india

 29. Pingback: interactions for meloxicam

 30. Pingback: metoprolol tart

 31. Pingback: warnings for losartan

 32. Pingback: generic cymbalta

 33. Pingback: prednisone medicine

 34. Pingback: elavil medication

 35. Pingback: duloxetine 20 mg

 36. Pingback: hydrochlorothiazide 50

 37. Pingback: dangers of taking metformin

 38. Pingback: mirtazapine 15 mg

 39. Pingback: buspar pill

 40. Pingback: citalopram generic

 41. Pingback: zanaflex

 42. Pingback: wellbutrin 300 mg

 43. Pingback: voltaren 75 mg

 44. Pingback: clonidine generic

 45. Pingback: interactions for finasteride

 46. Pingback: carvedilol pronunciation

 47. Pingback: warnings for metronidazole

 48. Pingback: sildenafil pills uk

 49. Pingback: acyclovir dosage

 50. Pingback: amoxicillin over the counter

 51. Pingback: donepezil brand

 52. Pingback: augmentin side effects

 53. Pingback: zithromax generic

 54. Pingback: cefdinir 300mg

 55. Pingback: what is cephalexin

 56. Pingback: clindamycin 300 mg

 57. Pingback: cost of erythromycin tablets

 58. Pingback: zithromax z pak

 59. Pingback: liquid tadalafil citrate

 60. Pingback: sildenafil price australia

 61. Pingback: sildenafil 20 mg tablet

 62. Pingback: amlodipine pronunciation

 63. Pingback: metformin and alcohol

 64. Aw, this was an incredibly nice post. Taking the time and actual effort to generate a great article…
  but what can I say… I put things off a lot and never seem
  to get nearly anything done.

 65. Pingback: amoxicillin for tooth abscess

 66. Pingback: doxycycline cost

 67. Pingback: furosemide for dogs

 68. Pingback: xenical 84

 69. Pingback: dapoxetine 60mg

 70. Pingback: proscar 5 mg

 71. Pingback: tamoxifen citrate tablet 20mg

 72. Pingback: prednisolone sodium eye drops

 73. Pingback: naltrexone medication alcohol

 74. Pingback: valtrex dosage during pregnancy

 75. Pingback: tizanidine with naproxen

 76. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

 77. Pingback: sildenafil 500 mg

 78. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  results. If you know of any please share. Cheers!

 79. Thanks for ones marvelous posting! I definitely enjoyed reading
  it, you can be a great author. I will make sure to bookmark
  your blog and may come back from now on. I want to encourage yourself to continue your great job, have a nice afternoon!

 80. You really make it appear so easy together with your presentation however I in finding this topic
  to be actually something which I believe I would by no
  means understand. It kind of feels too complicated and very broad for me.
  I’m having a look forward in your subsequent put
  up, I will attempt to get the hang of it!

 81. You actually make it appear so easy along with your presentation however I in finding this topic to be really
  one thing which I believe I might never understand.
  It kind of feels too complex and extremely extensive for me.
  I’m having a look forward in your subsequent submit, I’ll try to get the hold of it!

 82. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared
  to be on the net the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people think about worries
  that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also
  defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks http://antiibioticsland.com/Augmentin.htm

 83. Pingback: metoprolol hydrochlorothiazide

 84. Pingback: what is the generic for norvasc

 85. Pingback: cost of atorvastatin

 86. Pingback: omeprazole 20 mg capsule delayed release

 87. Pingback: how much seroquel to sleep

 88. Pingback: can i lose weight while taking sertraline

 89. Pingback: how soon does escitalopram begin working

 90. Pingback: cymbalta doses

 91. Pingback: atorvastatin manufacturer coupons

 92. Pingback: lexapro immediate effects

 93. You really make it appear so easy together
  with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing that I feel I’d by no
  means understand. It sort of feels too complicated and
  extremely extensive for me. I am taking a look ahead to your subsequent post, I will try to get the hang of it!

 94. Pingback: 1

 95. Pingback: duloxetine hcl dr 30 mg

 96. Hello this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone
  with experience. Any help would be enormously appreciated!

 97. wonderful post, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do
  not notice this. You should continue your writing.
  I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

 98. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 99. Pingback: ivermectin for ear mites in rabbits

 100. Pingback: ivermectin generic name

 101. Pingback: where can i buy ivermectin for dogs

 102. You are so awesome! I don’t think I’ve read through a single thing like this before.
  So nice to find another person with unique thoughts on this subject.
  Really.. thank you for starting this up.
  This web site is something that is required on the internet, someone with
  some originality!

 103. Hi I am so happy I found your webpage, I really found you by accident, while I
  was browsing on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would just like to say
  thanks for a marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read much more, Please do keep up
  the excellent job.

 104. Pingback: ivermectin safety

 105. Pingback: durvet ivermectin pour on for cattle

 106. Pingback: ivermectin autoimmune

 107. I think this is one of the most vital information for me. And
  i am glad reading your article. But should remark
  on few general things, The web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job, cheers

 108. It’s the best time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I’ve learn this post and if
  I may just I wish to suggest you few attention-grabbing things or advice.
  Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.
  I want to learn more issues approximately it!

 109. Hello There. I discovered your blog the use of msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to learn more of your helpful info.
  Thank you for the post. I will certainly comeback.

 110. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here frequently.
  I am quite certain I will learn many new
  stuff right here! Good luck for the next!

 111. Can I simply just say what a comfort to discover a person that really knows what
  they’re talking about on the web. You certainly understand how
  to bring a problem to light and make it important.

  A lot more people really need to look at this and understand
  this side of the story. It’s surprising you
  are not more popular given that you definitely possess the gift.

 112. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, wonderful blog!

 113. I was curious if you ever thought of changing the structure of your
  blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people
  could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

 114. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service? Cheers!

 115. Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through many of the articles I realized it’s new to
  me. Anyhow, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be
  book-marking it and checking back regularly!

 116. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard
  work due to no data backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 117. You can certainly see your enthusiasm within the article you write.
  The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe.
  At all times follow your heart.

 118. That is a great tip particularly to those new to the blogosphere.
  Simple but very precise information… Thanks for sharing this one.
  A must read article!

 119. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!

 120. Hi I am so glad I found your webpage, I really found you by accident, while I was searching on Aol for something else, Anyhow I am here now
  and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round entertaining blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to go through
  it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
  Please do keep up the great b.

 121. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am encountering
  issues with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe
  to it. Is there anybody else getting identical RSS issues?
  Anybody who knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

 122. First of all I want to say great blog! I had a quick question in which I’d like
  to ask if you do not mind. I was interested
  to know how you center yourself and clear your mind
  before writing. I’ve had a tough time clearing my thoughts in getting
  my ideas out there. I truly do enjoy writing but it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Kudos!

 123. Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to look it
  over. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and
  will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and brilliant style
  and design.

 124. Pingback: where to buy azithromycin

 125. Wow, superb blog layout! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you made running a blog glance easy. The overall
  look of your website is wonderful, as well as the content material!

 126. Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your content seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let
  you know. The style and design look great though!
  Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 127. Pingback: 1substantial

 128. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right.
  This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 129. Hola! I’ve been following your web site for a long time now
  and finally got the courage to go ahead and give you a
  shout out from Dallas Tx! Just wanted to say keep up the excellent
  job!

 130. You could definitely see your skills within the article you write.
  The world hopes for even more passionate writers such
  as you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 131. Pingback: mobviagrweb.com

 132. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your website in my social networks!

 133. Pingback: https://clickviagrcan.com

 134. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring
  on other sites? I have a blog centered on the same subjects you
  discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience
  would enjoy your work. If you are even remotely interested,
  feel free to send me an e mail.

 135. Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  choices out there that I’m totally confused .. Any recommendations?
  Kudos!

 136. I’m not sure where you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.

 137. Hello I am so happy I found your weblog, I really found you by error, while I was browsing on Aol for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for
  a incredible post and a all round interesting blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to
  read through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb b.

 138. Its like you read my mind! You seem to know
  a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that,
  this is excellent blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 139. Pingback: zithromax group

 140. Pingback: ciprofloxacin vision

 141. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I’ve read this post and if I could
  I wish to suggest you some interesting things
  or advice. Maybe you can write next articles
  referring to this article. I want to read more things about it!

 142. What i do not understood is in truth how you are no longer actually much more
  well-favored than you might be now. You’re very
  intelligent. You realize therefore significantly when it comes to
  this matter, made me individually believe it from so many various angles.
  Its like men and women aren’t involved until it’s something
  to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs excellent.
  Always care for it up!

 143. Have you ever thought about creating an ebook
  or guest authoring on other blogs? I have a blog based
  upon on the same subjects you discuss and would love
  to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot
  me an e mail.

 144. Hmm it seems like your website ate my first comment (it
  was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m
  still new to the whole thing. Do you have any points for first-time
  blog writers? I’d really appreciate it.

 145. Pingback: keflex 500mg

 146. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and engaging,
  and without a doubt, you have hit the nail on the
  head. The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about.

  I’m very happy that I stumbled across this in my hunt for
  something regarding this.

 147. We absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be just what I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content to suit your needs?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write
  regarding here. Again, awesome website!

 148. A person necessarily help to make severely posts
  I would state. That is the first time I frequented your website page and to this
  point? I amazed with the analysis you made to create this particular submit amazing.
  Magnificent process!

 149. Hi would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads
  a lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a fair price?

  Thanks a lot, I appreciate it!

 150. Pingback: celebrex vs naproxen

 151. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  results. If you know of any please share. Thanks!

 152. My partner and I stumbled over here coming from a different web page
  and thought I might as well check things out. I like what
  I see so now i am following you. Look forward to going
  over your web page for a second time.

 153. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful info to work on. You’ve done a formidable job and our whole group will be thankful to
  you.

 154. I believe everything posted was actually very logical.

  But, what about this? suppose you wrote a catchier post title?

  I ain’t saying your information is not good., but what if you added something that grabbed folk’s attention? I mean Teenagere SKAL sove længe
  | vidanserforlidt.dk is kinda vanilla. You
  should look at Yahoo’s front page and see how they create news titles to grab
  viewers to open the links. You might try adding a video or a picture or two to grab people interested about
  what you’ve got to say. In my opinion, it might make your
  posts a little bit more interesting.

 155. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I
  decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I really like the info you present here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m surprised
  at how fast your blog loaded on my cell phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good site!

 156. I think this is one of the most significant info for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things,
  The site style is perfect, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 157. I like the helpful info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 158. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very helpful info specifically the last part :
  ) I care for such info much. I was looking for this certain information for a long time.

  Thank you and best of luck.

 159. Just want to say your article is as amazing. The clarity in your post is just excellent and
  i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your
  RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry
  on the enjoyable work.

 160. I think this is among the most vital info for me.
  And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is
  really great : D. Good job, cheers

 161. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a team of
  volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us beneficial information to work on. You
  have done a marvellous job!

 162. I’m curious to find out what blog platform you happen to be utilizing?
  I’m having some small security issues with my latest site and I would like to find something more safe.

  Do you have any recommendations?

 163. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise several technical
  points using this website, since I experienced to reload the site many times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and
  could damage your high quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could
  look out for a lot more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again very soon.

 164. Hi there! I understand this is sort of off-topic but I had to
  ask. Does building a well-established website such as yours require a large amount of work?
  I am brand new to blogging but I do write in my journal every day.
  I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for brand new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 165. I’m pretty pleased to find this site. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful
  read!! I definitely liked every bit of it and i also have you bookmarked to see new stuff in your web site.

 166. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from
  right here. I did however expertise a few technical points using this website, as I
  experienced to reload the site lots of times previous
  to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect
  your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your
  respective fascinating content. Make sure you update this again soon.

 167. magnificent publish, very informative. I wonder why the other
  experts of this sector don’t realize this. You should proceed your
  writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

 168. I’m really inspired with your writing abilities as smartly as with the structure for your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?

  Anyway stay up the excellent high quality
  writing, it’s uncommon to look a nice blog like this one today..

 169. Do you have a spam issue on this site; I also am a
  blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice practices and we are looking to exchange
  strategies with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 170. Hello there, I found your blog by way of Google whilst looking for a related subject, your site got here up, it appears to be like great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply turned into aware of your blog thru Google, and
  located that it is really informative. I’m going to
  watch out for brussels. I’ll be grateful if you happen to continue this in future.
  Numerous people will probably be benefited out of your writing.
  Cheers!

 171. Attractive element of content. I just stumbled upon your weblog
  and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts.
  Anyway I will be subscribing on your feeds and even I success you get right of entry to consistently rapidly.

 172. I think that everything posted made a ton of sense. But, think about this,
  what if you wrote a catchier title? I am not saying your information isn’t solid., but suppose you added something that makes people
  desire more? I mean Teenagere SKAL sove længe
  | vidanserforlidt.dk is kinda boring. You ought to look at Yahoo’s home page
  and see how they create article titles to get people
  to click. You might add a related video or a related
  pic or two to grab people excited about what you’ve
  written. Just my opinion, it would bring your website a
  little livelier.

 173. We absolutely love your blog and find the majority of your post’s
  to be what precisely I’m looking for. can you offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome website!

 174. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog centered on the same topics you discuss and would
  love to have you share some stories/information. I know
  my visitors would appreciate your work.
  If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 175. Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

  If you know of any please share. Kudos!

 176. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net
  the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries
  that they plainly don’t know about. You managed to hit the
  nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects ,
  people can take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 177. I’m extremely inspired with your writing talents as neatly as with the format to
  your weblog. Is that this a paid theme or did you customize it your self?

  Anyway keep up the excellent high quality writing, it is uncommon to peer a great blog like this one nowadays..

 178. I don’t even understand how I stopped up right here,
  however I believed this publish used to be good.
  I don’t understand who you might be but definitely you’re going
  to a famous blogger should you aren’t already. Cheers!

 179. Thank you for the auspicious writeup. It in fact
  was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable
  from you! However, how can we communicate?

 180. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours as of
  late, but I by no means found any attention-grabbing article like yours.
  It’s lovely value enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you probably
  did, the web will likely be a lot more helpful
  than ever before.

 181. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with
  Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good results. If you know of any please share.

  Appreciate it!

 182. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well
  written article. I will be sure to bookmark it
  and return to read more of your useful info. Thanks for the post.
  I’ll certainly return.

 183. I was very happy to discover this site. I need to to thank you
  for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and I have you saved to fav to see new stuff in your site.

 184. You’re so interesting! I don’t believe I have read through a single thing like this before.
  So good to find somebody with some unique thoughts on this subject matter.
  Seriously.. thanks for starting this up. This website is something
  that is required on the internet, someone with a bit of
  originality!

 185. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an impatience over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly
  again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 186. The other day, while I was at work, my sister stole my iPad
  and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 187. I am not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

 188. Have you ever thought about including a little
  bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything.
  However think of if you added some great visuals or video clips to give your posts
  more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this site
  could definitely be one of the very best
  in its niche. Wonderful blog!

 189. Hey are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?

  Any help would be really appreciated!

 190. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you hire someone
  to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog
  and would like to know where u got this from.
  thanks

 191. Unquestionably believe that which you stated.
  Your favourite reason seemed to be at the web the easiest thing to bear in mind of.

  I say to you, I definitely get annoyed even as people think
  about issues that they just don’t realize about.
  You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the whole thing
  with no need side-effects , other people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thank you

 192. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to
  be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know
  about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole
  thing without having side effect , people can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 193. Attractive portion of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital
  to claim that I acquire in fact loved account your weblog
  posts. Any way I will be subscribing to your
  feeds and even I success you get right of entry to persistently quickly.

 194. Hello! I could have sworn I’ve visited this
  website before but after looking at a few of the articles I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m certainly happy I came across it and I’ll be bookmarking it and checking
  back regularly!

 195. Pingback: sildenafil

 196. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through many of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be book-marking it
  and checking back frequently!

 197. Pingback: revatio

 198. Pingback: safe canadian online pharmacies

 199. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your
  great post. Also, I’ve shared your website in my social
  networks!

 200. Have you ever thought about adding a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is fundamental and
  everything. However think about if you added some great graphics or videos
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this blog could
  definitely be one of the most beneficial in its niche. Good blog!

 201. This is the right web site for everyone who
  hopes to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You definitely put a fresh spin on a subject which has been discussed for decades.
  Excellent stuff, just great!

 202. Heya i am for the first time here. I found this board
  and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 203. Somebody essentially assist to make critically posts I
  might state. That is the first time I frequented your website page and thus far?

  I amazed with the research you made to make this particular submit extraordinary.
  Fantastic job!

 204. I absolutely love your website.. Great colors &
  theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m wanting
  to create my very own blog and would love to find out where you got this from or exactly what the
  theme is called. Thank you!

 205. Undeniably consider that which you stated. Your favourite justification seemed to be on the net the easiest factor to take note of.
  I say to you, I certainly get annoyed whilst folks consider concerns
  that they plainly don’t realize about. You managed to hit the nail upon the
  top and outlined out the entire thing with no need side-effects
  , other people could take a signal. Will likely be again to get more.

  Thank you

 206. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same page layout
  and design. Wonderful choice of colors!

 207. Thanks for ones marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you might be a great author.I will be sure to
  bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage that you continue your great
  posts, have a nice afternoon!

 208. I am really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A couple of my blog readers have complained about my site not operating correctly in Explorer but
  looks great in Chrome. Do you have any ideas to help fix this issue?

 209. magnificent issues altogether, you simply received a new reader.
  What may you recommend about your submit that you just made
  a few days in the past? Any certain?

 210. Pingback: https://dwerks.nethouse.ru/

 211. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and engaging, and let
  me tell you, you have hit the nail on the head.
  The issue is something too few people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I stumbled across this
  in my search for something relating to this.

 212. Howdy very nice site!! Man .. Beautiful .. Wonderful ..
  I will bookmark your blog and take the feeds also? I am
  glad to seek out numerous useful information here in the put up, we need develop
  extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . .
  .

 213. My brother recommended I would possibly like this web site.
  He was entirely right. This put up truly made my day.

  You can not imagine simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 214. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would
  like to know where u got this from. appreciate it

 215. I was recommended this website by means of my cousin. I am not
  sure whether this publish is written via him as no one else recognize such distinctive approximately my trouble.
  You’re incredible! Thank you!

 216. You could definitely see your enthusiasm within the article you write.
  The world hopes for even more passionate writers like you who are
  not afraid to say how they believe. At all times
  follow your heart.

 217. Hey there superb blog! Does running a blog similar to this take a lot
  of work? I’ve very little expertise in coding however I was hoping to start my own blog in the near future.

  Anyhow, if you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off subject nevertheless I just needed to ask.

  Many thanks!

 218. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?
  Thank you!

 219. Having read this I thought it was extremely enlightening.
  I appreciate you taking the time and effort to put this information together.
  I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 220. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but
  after browsing through some of the post I realized it’s new to me.

  Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back
  often!

 221. you’re in reality a excellent webmaster. The site loading pace is incredible.
  It kind of feels that you are doing any unique trick.
  Furthermore, The contents are masterpiece.
  you’ve performed a great activity in this topic!

 222. I got this website from my friend who informed me about this site and at the moment this time I
  am visiting this website and reading very informative
  posts here.

 223. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you can be a great
  author. I will ensure that I bookmark your blog and will often come back later in life.
  I want to encourage that you continue your great writing, have a nice holiday weekend!

 224. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I wish to
  suggest you some interesting things or advice.
  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 225. Hello, I believe your web site might be having internet browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Apart from
  that, fantastic site!

 226. Normally I don’t learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very
  forced me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed
  me. Thanks, quite great article.

 227. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.

  Your web site provided us with helpful information to work on. You have performed an impressive
  process and our whole neighborhood shall be thankful to you.

 228. whoah this weblog is fantastic i like studying your posts.

  Stay up the great work! You already know,
  many persons are searching round for this information, you can help them greatly.

 229. I’m really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A handful of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any suggestions to help fix this problem?

 230. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you
  a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 231. Hello there, I discovered your site by means of Google
  while looking for a similar topic, your website came up, it seems to
  be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply was aware of your weblog thru Google,
  and found that it’s really informative. I am gonna be careful
  for brussels. I will be grateful for those who continue this in future.
  Many other people shall be benefited out of your writing. Cheers!

 232. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance.
  I must say that you’ve done a amazing job with this.
  Also, the blog loads extremely fast for me on Firefox. Exceptional Blog!

 233. This is really interesting, You’re a very
  skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post.

  Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 234. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just don’t know
  about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.

  Will probably be back to get more. Thanks

 235. Pingback: stromectol treatment scabies

 236. I just could not depart your web site before suggesting
  that I really loved the usual info a person provide to your visitors?
  Is going to be again ceaselessly to investigate cross-check new posts

 237. A motivating discussion is worth comment. I
  think that you need to write more on this subject matter,
  it may not be a taboo subject but generally folks don’t discuss such topics.
  To the next! Cheers!!

 238. I truly love your website.. Great colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself? Please reply
  back as I’m looking to create my own personal site and
  want to learn where you got this from or just what the theme
  is named. Appreciate it!

 239. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be
  a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has
  83 views. I know this is entirely off topic but I had to
  share it with someone!

 240. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was
  wanting to know your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking
  to swap methods with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 241. It’s really a great and useful piece of information. I am happy that you simply shared this useful
  information with us. Please stay us informed like this.
  Thanks for sharing.

 242. Can I simply say what a relief to find a person that
  truly understands what they’re discussing on the web.

  You certainly know how to bring a problem to light and make
  it important. A lot more people ought to look at this and understand this side
  of the story. I can’t believe you aren’t more popular since
  you certainly have the gift.

 243. I just like the valuable info you provide to your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I’m fairly sure I’ll learn plenty of new stuff right right here!
  Good luck for the next!

 244. Hello! Someone in my Facebook group shared this website
  with us so I came to give it a look. I’m definitely
  enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this
  to my followers! Terrific blog and terrific style and design.

 245. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s blog link on your page at appropriate place and
  other person will also do similar in support of you.

 246. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and
  wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
  After all I will be subscribing to your feed and I hope you
  write again soon!

 247. Hey there, I think your site might be having
  browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it
  looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

 248. You actually make it appear so easy together with your presentation but I to find
  this topic to be really one thing that I believe
  I would by no means understand. It seems too complicated and extremely extensive for me.
  I’m taking a look forward to your subsequent put up, I will try to get the hold
  of it!

 249. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 250. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your
  website? My blog is in the exact same niche as yours and my users would
  genuinely benefit from a lot of the information you provide here.

  Please let me know if this alright with you. Many thanks!

 251. This is the right webpage for everyone who wants to understand this topic.

  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a subject that has been written about for decades.
  Great stuff, just wonderful!

 252. Hi are using WordPress for your site platform? I’m new
  to the blog world but I’m trying to get started and set up
  my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 253. Today, I went to the beachfront with my children. I
  found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her
  ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to
  tell someone!

 254. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of
  the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its
  a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both
  show the same results.

 255. Hey there are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get
  started and set up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 256. I’m extremely inspired along with your writing talents as smartly as with the layout for your weblog.
  Is that this a paid subject or did you customize it yourself?
  Anyway stay up the nice high quality writing, it is uncommon to
  peer a great blog like this one nowadays..

 257. I think that is one of the most significant information for me.
  And i am satisfied reading your article. However should commentary on few normal issues,
  The site style is ideal, the articles is truly nice : D.
  Excellent task, cheers

 258. Great goods from you, man. I have understand your stuff prior to and you are just extremely excellent.

  I actually like what you’ve bought here, certainly like what you are saying and the way in which wherein you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it sensible.
  I can not wait to read much more from you.
  This is actually a great site.

 259. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog
  that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you’ve
  hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough people are speaking intelligently about.
  I am very happy that I found this in my hunt for something relating
  to this.

 260. Fantastic blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out
  there that I’m completely overwhelmed .. Any ideas?
  Kudos!

 261. Pingback: canadian prescriptions online

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *