Rosa Parks og den danske forbindelse

image_pdfimage_print

Måske havde Folkehøjskolerne allerede udspillet deres rolle. Kongerigets analfabetiske almue var blevet en nation af oplyste, velorganiserede mennesker, der tog ansvar for sig selv, hinanden og landets økonomi. Myles Horton var skuffet, måske han lige så godt kunne rejse hjem til USA igen.

Det gjorde han dog ikke. Han blev i Danmark og fandt, hvad han søgte, lod sig inspirere og rejste så tilbage og grundlagde i 1932 Highlander Folk School i Appalacherne i Tennessee. Her ligger den endnu, og skønt fremtrædende borgerrettighedsforkæmpere som Martin Luther King og Rosa Parks, samt sangskriveren Pete Seeger havde deres gang på stedet, er skolen forholdsvis ukendt. Også i USA fortæller Michelle Yi-Martin, som til daglig underviser i amerikansk historie og litteratur på San Francisco School, som i foråret besøgte Egå Ungdoms-Højskole, man skal til de såkaldte ”renegade writers” for at finde Highlander omtalt som en vigtig del af amerikansk historie.

 

Undervisningen består som oftest af studiekredse, hvor kursisterne sidder i hver deres gyngestol i en kæmpe rundkreds. Foto af Michelle Yi-Martin

Undervisningen består som oftest af studiekredse, hvor kursisterne sidder i hver deres gyngestol i en kæmpe rundkreds. Foto af Michelle Yi-Martin

 

Myles Horton og Highlander Folk School

Jeg kendte ikke til den fascinerende historie om Horton, Highlander, Borgerrettighedsbevægelsen og Grundtvig før Michelle besøgte os i Egå, men nogle af de ældre i Højskolebevægelsen kender den selvfølgelig og Højskolebladet bragte i både 1983 og 1990 artikler om Horton og de danske folkehøjskoler og Ebbe Kløvedal-Reich kunne også berette historien. Nu fortæller jeg den, sådan som vores kursister og jeg fik den overleveret af Michelle.

Myles Horton havde læst marxisme, religion og samfundsforhold og det er primært pga. det første, at hans historie ikke omtales i det amerikanske uddannelses-curriculum – socialisme er som bekendt en form for anti-amerikanisme, det onde selv. Skolen var i mange år overvåget af FBI og Horton selv måtte flere gange ind og ruske tremmer.

Anti Highlander billboard, Martin Luther King Jr. på kommunistskole. Kampagne mod Highlander folk School 1965. Foto fra Highlandercenter.org

Anti Highlander billboard, Martin Luther King Jr. på kommunistskole. Kampagne mod Highlander folk School 1965. Foto fra Highlandercenter.org

I 1930 i Chicago møder Horton et par mænd med danske aner, Enok Mortensen og Åge Møller, der beretter om de danske folkehøjskoler. Horton vil have syn for sagn og rejser i 1931-32 til Danmark. Som nævnt er han i første omgang skuffet, men han lærer sig dansk, bliver bekendt med Grundtvigs tanker og finder efterhånden det, han var rejst ud efter på den Internationale Højskole og på Arbejderhøjskolen i Esbjerg.

Han rejser tilbage og grundlægger sammen med en anden bjergboer Highlander Folk School med det sigte at organisere mine- og skovarbejdere i Appalacherne. Han forklarede meget præcist, hvad det var ved Højskolens ”pædagogiske” tilgang til oplysning, der havde inspireret ham: ”Vi ville ikke selv oprette fagforeningerne. Vi ville oplyse folk, så de selv kunne finde ud af det. Ligesom folkehøjskolerne i Danmark ikke lærte folk at oprette andelsselskaber, men fik dem til at vågne op, gav dem idealer, lærte dem at tænke selv. På samme måde ville vi vække folk til forståelse af egne muligheder og evner – baseret på respekt for folk med de evner, de har”, forklarede han Jakob Krøgholt i 1983.

Michelle er i Danmark af samme grunde som Horton den gang var, selvom hun er fra den progressive San Francisco School, fornemmer hun, som mange af os herhjemme, konkurrencestatens snærende bånd og ønsker at opleve stemningen, samværet og ånden på en dansk folkehøjskole for at finde ud af, om undervisningen kan tilrettelægges anderledes og – måske – med større respekt for de evner, boglige eller ej, den enkelte elev er i besiddelse af.

Michelle med, Augusta og William, et par elever fra Egå Ungdoms-Højskole.

Michelle med, Augusta og William, et par elever fra Egå Ungdoms-Højskole.

Raceadskillelse og borgerrettigheder

Dengang var det forbudt for hvide og sorte at være sammen. Men de var det alligevel på Highlander. Og det er vigtigt, forklarer Michelle, de sorte kom der og de lærte at organisere sig. At det var forbudt for sorte og hvide at være sammen er selvfølgelig et understatement: Det kulturelle klima var ekstremt fjendtligt. Ku Klux Klan marcherede skamløst på Capitol Hill, små lyshårede piger demonstrerede for segregerede skoler, mens Ruby Nell Bridges på første skoledag måtte eskorteres af fire US Marshalls på grund af sin hudfarve.

Rosa Parks var ikke bare en undertrykt sort kvinde, der en dag fik nok og ikke ville flytte sig for en hvid mand i bussen. Hun var en sort, undertrykt kvinde, men organiseret og fordi hun var det, var det muligt at skaffe den fornødne opmærksomhed omkring hendes arrestation. Den efterfølgende busboykot i Alabama og de store marcher med Martin Luther King i spidsen, samt talrige andre demonstrationer og aktiviteter, skabte det pres, der efterhånden fik politikerne til at give efter og tildele de sorte borgerrettigheder – og det arbejde fortsætter.

Michelle understreger kraftigt organisationselementet. 9 måneder før Rosa Parks nægtede at rejse sig for en hvid person i Montgomery, Alabama ca. 600 km syd for Highlander blev Claudette Colvin arresteret for nøjagtig det samme – og før hende havde flere andre vist samme form for civil ulydighed – og skønt hun var uddannet og oplyst og medlem af The National Association for the Advancement of Corlored People (NAACP) fik hendes aktion ikke samme gennemslagskraft, som Rosa Parks gjorde. Neville Brothers skrev senere sangen Sister Rosa til Parks og hyldede hende for at have tændt gnisten. Fra Highlander fik man også organiseret læseundervisning til de sorte, så de kunne klare den sprogtest, der dengang var nødvendig for at opnå stemmeret og mestendels var skabt for at afholde de sorte, som ofte var analfabeter, fra at stemme.

I 1968 blev enhver form for segregering ophævet og kendt forfatningsstridige, men som den seneste tids race-uroligheder i Ferguson, St. Louis, Missouri og den institutionaliserede forfølgelse af afro-amerikanere viser at der stadig er langt til ligebehandling, og at forfatninger og lovgivning ikke er tilstrækkelige midler til at nå dertil.

Kilder udover diverse links i teksten:

Michelle Yi-Martin, San Francisco School,

“Fra Grundtvig til Tennesses bjerge. Jørgen Steen Madsen. Højskolebladet 1990
“USA – mennesker og meninger (7), Highlander og Myles Horton.” Jakob Krøgholt, Højskolebladet 1983.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vidanserforlidt.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

224 tanker om "Rosa Parks og den danske forbindelse"

 1. – vi synger for lidt ! En særlig side af Highlander Folk School må ikke glemmes – nemlig Myles Hortons femte hovedpunkt for hans højskole: Fællessangen skal have en særlig plads i dagligdagen. Derfor blev den første lærer, som han ansat på Highlander en ung musik- og sangpædagog Zilphia Johnson (1910 – 1956). Få år senere blev hun gift med Myles Horton og lærte de arbejdsløse elever at lave tekster og synge om fremtiden – ofte til melodier, som de kendte fra negrospirituals. Sammen med kvindelige tobaksplukkere skabte de den første tekst til "We will overcome". I slutningen af 1950'erne kom Rosa Parks og Martin Luther King ofte på skolen. Og da Peter Seeger kom på besøg, ændrede han "will" til "shall" og gjorde sangen kendt som et vigtigt led i borgerrettighedsbevægelsens sitt-down-aktioner i 60'erne. Myndigheder havde svært ved at gå imod en demonstration, der sad og sang fællessange. Bedst kendt er nok begivenheden, da den 22-årige Joan Baez 28. august 1963 sang sangen sammen med en kvart million sorte og hvide, der gik hånd i hånd frem mod Capitol Hill i Washington. Men da var ophavskvinden, højskolelærer Zilphia Horton død seks år tidligere. Synger vi også for lidt i dag ?

  Læs også Navnkundige i Højskolebladet nr. 1 2013. Lars Thorkild Bjørn Højskolehistorisk Forening

 2. Pingback: albuterol inhaler for sale generic

 3. Pingback: ciproxina 500mg

 4. Pingback: naltrexone 50 mg buy online

 5. Pingback: buy tylenol online usa

 6. Pingback: chloroquine antiviral

 7. Pingback: hydroxychloroquine cost

 8. Pingback: lumigan 0.01% eye drops price

 9. Pingback: buy hydroxychloroquine online

 10. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old
  daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic
  but I had to tell someone!

 11. Pingback: generic tadalafil in usa

 12. Pingback: price for sildenafil 20 mg

 13. Pingback: sildenafil price australia

 14. Pingback: take amoxicillin with food

 15. Pingback: will amoxicillin treat bronchitis

 16. Pingback: cephalexin and spectrum

 17. Thank you for some other magnificent article.
  Where else may anyone get that type of information in such a perfect approach of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

 18. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your
  blog and I look forward to your new updates.

 19. You are so cool! I don’t suppose I have read through anything like this before.
  So great to find another person with a few original thoughts on this subject.
  Really.. many thanks for starting this up. This site is something that is required on the web, someone
  with some originality!

 20. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say
  excellent blog!

 21. Hi! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask.
  Does managing a well-established blog like yours require a lot of work?
  I am completely new to operating a blog however I do write in my journal
  daily. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for
  new aspiring blog owners. Appreciate it!

 22. Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break.
  I really like the info you present here and can’t wait to
  take a look when I get home. I’m surprised at how quick your
  blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..

  Anyways, good site!

 23. Pingback: gabapentin classification

 24. Pingback: amlodipine olmesartan

 25. Pingback: atorvastatin 40 mg

 26. Pingback: what is meloxicam

 27. Pingback: metoprolol tart

 28. Pingback: losartan drug class

 29. Pingback: duloxetine generic

 30. Pingback: prednisone contraindications

 31. Pingback: amitriptyline 50mg

 32. Pingback: duloxetine 30 mg

 33. Pingback: hydrochlorothiazide potassium

 34. Pingback: metformin 500 mg tabs

 35. Pingback: what is mirtazapine

 36. Pingback: wellbutrin generics

 37. Pingback: buspirone interactions

 38. Pingback: citalopram reviews

 39. Pingback: tizanidine dosage

 40. Pingback: wellbutrin and methamphetamine

 41. Pingback: diclofenac generic

 42. Pingback: clonidine generic price

 43. Pingback: what is finasteride

 44. Pingback: carvedilol side effects

 45. Pingback: metronidazole 500mg

 46. Pingback: acyclovir 800 mg

 47. Pingback: amoxicillin 500

 48. Pingback: donepezil 5mg

 49. Pingback: amoxicillin dose

 50. Pingback: buy zithromax online

 51. Pingback: interactions for cefdinir

 52. Pingback: generic for keflex

 53. Pingback: clindamycin interactions

 54. Pingback: erythromycin ointment

 55. Pingback: zithromax tablets for sale

 56. Pingback: vardenafil 20mg price

 57. Pingback: amlodipine dosage range

 58. Pingback: side effects for metformin

 59. Pingback: interactions for amoxicillin

 60. Pingback: doxycycline for lyme disease

 61. Pingback: lasix for sale

 62. Pingback: xenical price in australia

 63. Pingback: priligy prescription usa

 64. Pingback: finasteride 5mg coupon

 65. Pingback: nolvadex gynecomastia

 66. Pingback: prednisolone cat dosage form

 67. Pingback: revia medication guide

 68. Pingback: valacyclovir dose for outbreak

 69. Pingback: tizanidine erowid

 70. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my
  end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 71. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after
  I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over
  again. Anyways, just wanted to say great blog!

 72. hello there and thank you for your information – I’ve
  certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points
  using this website, as I experienced to reload the website lots
  of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining,
  but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality
  score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS
  to my email and could look out for much more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again very soon.

 73. I am really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any browser compatibility issues?
  A couple of my blog readers have complained about my
  blog not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.

  Do you have any suggestions to help fix this issue?

 74. After looking over a number of the blog articles on your web site, I
  really appreciate your way of writing a blog. I saved it to my
  bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Please visit my website as well and tell me how you
  feel.

 75. Hey there! This is my first comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and tell you I truly enjoy reading your
  articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Thanks a lot!

 76. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who had been doing a little homework on this.
  And he actually bought me lunch because I discovered it for him…

  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this issue here on your web site.

 77. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of
  house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this
  web site. Studying this information So i’m happy to convey that I’ve
  a very good uncanny feeling I found out just what I needed.
  I so much no doubt will make certain to do not put out of your mind this
  site and provides it a glance regularly.

 78. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you
  could a little more in the way of content so people could connect with it
  better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.

  Maybe you could space it out better?

 79. Hey there I am so glad I found your site, I really found you by mistake, while I was looking on Yahoo for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute
  but I have bookmarked it and also added in your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

 80. Thanks , I have just been searching for information approximately this
  subject for ages and yours is the greatest I have discovered
  so far. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the supply?

 81. Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after
  looking at many of the articles I realized it’s
  new to me. Regardless, I’m certainly happy I discovered it and
  I’ll be bookmarking it and checking back often!

 82. Hey there terrific blog! Does running a blog like this take a large amount of
  work? I have no expertise in programming but I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyhow, should you have any suggestions or techniques for new blog owners
  please share. I understand this is off subject nevertheless I
  just had to ask. Appreciate it!

 83. I do not know whether it’s just me or if everyone else encountering issues with
  your website. It looks like some of the written text in your posts
  are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This could be a issue with my browser because I’ve had this happen before.

  Thanks

 84. Great post. I was checking continuously this weblog and I am impressed!
  Extremely useful information specifically the closing part 🙂
  I maintain such info much. I used to be looking for
  this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 85. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but
  I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 86. Hi I am so delighted I found your site, I really
  found you by error, while I was researching on Google for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot
  for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go
  through it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the superb
  work.

 87. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!

  Extremely helpful info specifically the last part
  🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular
  info for a very long time. Thank you and good luck.

 88. Pretty component of content. I just stumbled
  upon your website and in accession capital to claim that I get in fact
  enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing in your augment and even I fulfillment
  you get entry to consistently rapidly.

 89. certainly like your web-site but you have to test the spelling on quite a few of your
  posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth then again I’ll definitely come again again.

 90. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am experiencing problems with your RSS.
  I don’t understand the reason why I cannot subscribe to it.
  Is there anyone else getting similar RSS problems? Anyone that knows the answer
  can you kindly respond? Thanx!!

 91. I like the valuable info you supply in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check once more right here frequently.
  I’m slightly certain I will learn lots of new stuff proper
  right here! Best of luck for the following!

 92. Pingback: erectile meds

 93. Thank you a lot for sharing this with all of us you really understand what you are talking about!
  Bookmarked. Please additionally seek advice from my site =).
  We will have a hyperlink exchange arrangement among us

 94. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks,
  However I am having difficulties with your RSS.
  I don’t know why I can’t join it. Is there anybody getting the same RSS problems?
  Anybody who knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

 95. Admiring the commitment you put into your website and detailed information you offer.
  It’s great to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same unwanted rehashed material.
  Great read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 96. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something
  unique. P.S Apologies for being off-topic but I
  had to ask!

 97. Howdy, I do think your web site could possibly be having browser compatibility problems.

  Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.

  I simply wanted to give you a quick heads up!
  Aside from that, wonderful site!

 98. Pingback: azithromycin 600 mg

 99. Pingback: watch club keno draws online

 100. Greetings! This is my first comment here so
  I just wanted to give a quick shout out and tell
  you I genuinely enjoy reading through your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that
  deal with the same subjects? Thanks for your time!

 101. Fantastic beat ! I wish to apprentice whilst you amend your website, how can i subscribe
  for a blog web site? The account helped me a applicable deal.
  I had been a little bit familiar of this your broadcast provided brilliant transparent idea

 102. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write
  some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Cheers!

 103. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you hire someone to do it
  for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog and
  would like to find out where u got this from. thank you

 104. Howdy superb website! Does running a blog like this require
  a large amount of work? I have virtually no understanding of computer programming but
  I was hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have
  any ideas or tips for new blog owners please share. I know this
  is off topic but I simply had to ask. Many thanks!

 105. Pingback: azithromycin cats

 106. Pingback: ciprofloxacin ribosomal

 107. Pingback: bactrim antibiotic

 108. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you,
  However I am having difficulties with your RSS. I don’t know
  why I am unable to join it. Is there anybody getting
  the same RSS problems? Anyone who knows the answer can you
  kindly respond? Thanks!!

 109. Pingback: zithromax antibiotics

 110. Pingback: azithromycin heartburn

 111. Pingback: celebrex nsaid class

 112. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about
  a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 113. Pingback: revatio

 114. Thanks for another informative website. Where else
  could I get that kind of info written in such a perfect way?
  I’ve a mission that I’m simply now running on, and I’ve been on the
  glance out for such info.

 115. Pingback: kawers.micro.blog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *